Ben Bruckner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ben Bruckner
Lik iz serijala Queer as Folk
Debi sezona 2, epizoda 6
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor(i) Rob Cowen
Daniel Lipman
Tumači Robert Gant
UK parnjakne postoji
Detalji
Alias Benjamin Bruckner
Spol muški
Zanimanje Univerzitetski profesor
pisac
Titula Dr
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) Michael Novotny (suprug)
Djeca Hunter Novotny-Bruckner
Jenny Rebecca Novotny-Marcus

Ben Bruckner je izmišljeni lik iz američko-kanadske serije Queer as Folk, drame o životu grupe gejeva i lezbejki u Pittsburghu, Pennsylvania. Lik je tumačio američki glumac Robert Gant. U originalnoj britanskoj, istoimenoj seriji Russell T. Daviesa odgovarajući lik nije postojao. Kreatori lika su glavni pisci serije, Ron Cowen i Daniel Lipman. Ben se nije pojavljivao u prvoj sezoni, ali je od druge sezone postao deo glavne ekipe glumaca serije, kao najpre dečko i partner Michaela Novotnya, a kasnije i njegov zvanični suprug.

Premise[uredi | uredi kod]

Ben je univerzitetski profesor, koji predaje queer studije. Postoje dva niza premisa koja oblikuju Benov lik. S jedne strane, Ben je intelektualan, zgodan, stabilan, pažljiv, posvećen i poseduje sve kvalitete koje ga čine poželjnim. S druge strane, on je HIV-pozitivan. Njegov HIV status je tačka Michaelovog premišljanja, sukoba sa ostalim likovima, ali i tema koja se problematizuje za sebe u trenucima kao što su prestanak delovanja terapije, nakon čega Ben dospeva u bolnicu, korišćenje steroida u ciju jačanja organizma, kao i suočavanje sa sopstvenom smrću kroz smrt bivšeg partnera, koji je takođe bio HIV-pozitivan. Za razliku od uobičajenog prikazivanja HIV pozitivnih osoba, koje su jednodimenzionalno prikazane samo u borbi sa svojom bolešću, Ben je lik koji dozvoljava sebi da živi sa HIV-om, planira budućnost, stara se o drugima i ima ljubavni i seksualni život.

Pregled[uredi | uredi kod]

Ben upoznaje Michaela kada dođe u njegovu prodavnicu stripova da bi nabavio materijal za predavanje o LGBT junacima u stripovima kao pop kulturi, a zatim poziva Michaela da održi to predavanje. Njih dvojica počinju da izlaze, ali prekidaju kada Michael saznaje da je Ben HIV-pozitivan. Nakon pokušaja da izlazi sa drugim momcima, Michael shvata da ipak voli Bena i njihova veza se nastavlja uprkos protivljenjima Michaelovih prijatelja i sukoba sa majkom. Debbie konačno prihvata Bena, kada shvati da ga Michael iskreno voli i da ona nema pravo da se meša.

U jednom trenutku terapija, na kojoj je Ben, prestaje da deluje i Ben dospeva u bolnicu. Po oporavku počinje više da vežba kako bi izgradio veću telesnu masu, koja bi se borila protiv virusa. Zapada u probleme sa korišćenjem steroida, zbog čega je njegova i Michaelova veza ozbiljno ugrožena.

Kada Michael i Justin dobiju ponudu sa snimaju film, Ben postaje veoma ljubomoran, prvenstveno zbog toga što ne uspeva da objavi svoju knjigu. Drugi sukob između njih dvojice nastaje kada se pojavi mladi hasler, James "Hunter" Montgomery, koji je, takođe, HIV-pozitivan, i koga Ben želi da primi kod njih. Michael vremenom prihvata Huntera i na kraju serije ga njih dvojica i zakonski usvoje. Michael i Ben kasnije moraju da se suoče sa činjenicom da je njihov sin heteroseksualac.

U četvrtoj sezoni odlaze u Toronto sa Liberty Ride-om. U autobusu Ben pita Michaela da se venčaju. Nakon venčanja u Kanadi Ben i Michael se suočavaju sa činjenicom da njihov brak neće biti priznat kada se vrate u SAD. Na putu nazad Ben i Michael se prijavljuju za ulaz u SAD na jednom formularu, kao bračni par, ali graničar im ne dozvoljava ulaz i zahteva da popune odvojene formulare.

U petoj sezoni Ben i Michael se sele u tradicionalniji kvart i Brian Kinney ih optužuje da su konformisti. Njih, međutim, takve optužbe ne interesuju, jer su ponosni na svoj porodični život i svoje dvoje dece. Problem nastaje kada se u školi pročuje za Hunterov HIV status i on beži od kuće. Ben je veoma uznemiren i besan na sebe i Michaela sve dok se Hunter ne javi e-mailom par nedelja kasnije. Naredna pretnja njihovom braku je Proposition 14 – predlog zakona kojim bi se onemogućili istopolni brakovi i istopolno roditeljstvo, kojim su takođe ugrožene i Melanie i Lindsay. Ben se neumorno angažuje u borbi protiv donošenja ovog zakona. Na skupu protiv Prop 14, koji se održava u Babylonu, eksplodira podmetnuta bomba i Michael je povređen u eksploziji.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]