Michael Novotny

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Michael Novotny
Lik iz serijala Queer as Folk

Hal Sparks kao Michael Novotny
Debi sezona 1, epizoda 1
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Hal Sparks
UK pranjakVince Tyler (Craig Kelly)
Detalji
Nadimak Mikey (Brian)
Alias Michael Charles Novotny-Bruckner
Spol muški
Zanimanje Menadžer (The Big Q)
Vlasnik prodavnice stripova (Buzzy's Comics)
Strip autor (Rage)
Obitelj Debbie Novotny (majka)
Vic Grassi (ujak)
Danny Devore (otac)
Bračni drug(ovi) Ben Bruckner (suprug)
Djeca Jenny Rebecca Novotny
Hunter Novotny-Bruckner

Michael Charles Novotny-Brucnker je izmišljeni lik iz američko-kanadske serije Queer as Folk, drame o životu grupe gejeva i lezbejki u Pittsburghu, Pennsylvania. Lik je tumačio američki glumac Hal Sparks. U originalnoj britanskoj, istoimenoj seriji Russell T. Daviesa odgovarajući lik se zvao Vince Tyler. Michael je običan mladić koji je u potrazi za pravom vezom, koju uspeva da ostavi u drugoj sezoni sa profesorom Benom Brucknerom.

Premise[uredi | uredi kod]

Michael je u neku ruku zamišljen kao centralni lik serije, koji nas kroz ulogu naratora uvodi u seriju u pilot epizodi i daje završnu reč na kraju serije. On je najbolji Brianov prijatelj još iz detinjstva i zaljubljen je u njega, što kasnije i priznaje. U početku serije deli stan sa Emmettom. Michael je jako blizak sa svojom majkom, Debbie i njenim gej bratom Vicom. Njegova majka je veoma podržavajuća kako prema njemu lično, tako i prema celoj LGBT zajednici u kojoj ima aktivnu ulogu. Michael je odrastao bez oca, za koga je Debbie pričala da je ratni heroj koji je poginuo u borbi. U jednoj epizodi Michael, međutim, saznaje da je Debbie izmislila celu priču o ocu na osnovu članka koji je pročitala u novinama i da je tada promenila svoje prezime. Njegov otac je Danny Devore, Vicov školski drug, koji sada nastupa kao drag queen.

Pregled[uredi | uredi kod]

Na početku serije Michael radi u prodavnici, gde njegove kolege ne znaju da je gej, što mu stvara probleme na poslu. Upoznaje sa kiropraktičarem Davidom, sa kojim ulazi u vezu, koja izuzetno smeta njegovom najboljem prijatelju, Brianu, ali raduje njegovu majku. Veza sa Davidom vremenom postaje ozbiljna, tako da njih dvojica počinju da žive zajedno i odlučuju da se presele u Portland. Michael se vraća iz Portlanda kada raskine sa Davidom.

U drugom serijalu Michael upoznaje Bena, univerzitetskog profesora, sa kojim otpočinje vezu, koja će trajati do kraja serije, i sa kojim će se kasnije venčati u Torontu i usvojiti sina. Ben je HIV pozitivan, što Michaelu u početku smeta, ali uspeju da prebrode taj problem.

Michael voli Briana i svi znaju da je on još iz mladosti zaljubljen u njega, što konačno i on priznaje. Ali oni su ostali samo najbolji prijatelji. Međutim, u toku serije počinju da se razmimoilaze. Brian nastavlja da živi kako je oduvek i živeo, dok Michael počinje da živi porodični život sa svojim partnerom, Benom i njihovim sinom, Hunterom. Kasnije dobija ćerku JR (Jenny Rebecca), za koju donira spermu. Michael ostaje aktivna figura u životu JR, iako su njene primarne roditeljke Melanie (biološka majka) i Lindsay Peterson.

Brian kasnije u seriji optužuje Michaela da je konformista i da imitira heteroseksualce, jer ima partnera, kuću i sina. Kada mu Michael kaže da je on to oduvek i želeo, Brian ga optužuje da je izdajica. S druge strane Michael optužuje Briana da je nezreo i da ne želi da preuzme odgovornost u životu. Zbog ove svađe prekidaju odnose, sve do jedne od poslednjih epizoda kada je Michael teško povređen u eksploziji u Babylonu. Na kraju poslednje epizode Michael i Brian igraju u ruševinama Babylonu, dok se čuje Michaelova naracija: „So the "thumpa thumpa" continues. It always will. No matter what happens. No matter who's president. As our lady of Disco, the divine Miss Gloria Gaynor has always sung to us: We will survive. “ („I provod se nastavlja. Uvek će tako biti. Bez obzira na to šta se desilo. Bez obzira na to ko je predsednik. Kako nam je naša disko dama, božanstvena Gloria Gaynor, uvek pevala: Preživećemo.“)

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]