Леонид Донатович Симонович-Никшич

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Леонид Донатович Симонович-Никшич (30.5. 1946, Москва) је руски православни политичар и председник Савеза православних хоругвеносаца и Руско-српског братства.

Донат Николаевич Симонович-Никшич, отац Леонида Донатовича, је пореклом из породице Симоновића - потомак Вукана Немањића[1][2].

Студирао је у Југославији па се вратио на филолошки факултет Московског државног универзитета.

Леонид Донатович Симонович-Никшич је 2004. године посетио Србију и Црну Гору, манастир Морачу и се залаже за славенско јединство. Он организује православне поворке и сахране дарвинизма и атеизма. Јавно је спалио књиге Роунинга, Сорокина, Радзинског, јер је противник западног утицаја на културу православних словена. Књигу Хари Потер сматра богопротивном. Леонид Донатович Симонович-Никшич каже да књига Хари Потер шири идеје сатанизма и зла[3]. Код спаљивања книга Симонович-Никшич је рекао: Ми смо света инквизиција, зато као смо се борили са јереси, тако и ћемо се борити са њом (рус: «Мы священная инквизиция, поэтому как боролись с ересью, так и будем с ней бороться»}})[4].

Зна словеначки језик и је превео неке новеле словеначког књижевника Ивана Цанкара[1].

Орден[uredi | uredi kod]

Дана 20. децембра 2006. године, патријарх московски и све Русије Алексије II га је одликовао Орденом преподобног Сергија Радонежског III степена.

Извори[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Биографија
  2. Род
  3. Хоругвеносцы произвели публичное сожжение книги о Гарри Поттере[mrtav link]
  4. Православные отправили Гарри Поттера на костер инквизиции