Star Wars: Episode II – Attack of the Clones

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
RežijaGeorge Lucas
ProducentRick McCallum
George Lucas
ScenarioPriča:
George Lucas
Scenarij:
George Lucas
Jonathan Hales
UlogeEwan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
MuzikaJohn Williams
FotografijaDavid Tattersall
MontažaBen Burtt
Distribucija20th Century Fox
Lucasfilm
Datum(i) premijere
16. 5. 2002 (2002-05-16)
Trajanje142 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$120,000,000
Web stranicahttp://www.starwars.com/episode-ii
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja Ratovi zvijezda III: Osveta Sitha
Star Wars Episode II: Attack of the Clones na Internet Movie Database

Ratovi zvezda Epizoda II: Napad klonova je naučno-fantastični film iz 2002. godine koji je režirao Džordž Lukas. To je peti nastavak sage o Ratovima zvezda, ali je drugi po hronologiji događaja.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Deset godina nakon bitke za Nabu, galaksija je na pragu građanskog rata. Pod vođstvom grofa Dukua, odmetnika iz reda Džedaja, hiljade solarnih sistema je zapretilo da će se odvojiti od Galaktičke Republike. Posle pokušaja atentata na senatorku Padme Amidalu, bivšu kraljicu Nabua, za njenog čuvara je postavljen devetnaestogodišnji Džedaj učenik Anakin Skajvoker, dok se njegovom mentoru, Obi-Van Kenobiju, dodeljuje zadatak da istraži pokušaj ubistva. U toku misije, Anakin otkriva da je zaljubljen u Padme, a isto tako otkriva i svoju mračniju stranu. Uskoro su Anakin, Padme i Obi-Van uvučeni u srce separatističkog pokreta, i u početak nove pretnje galaksiji – Ratove klonova.

Filmska ekipa[uredi | uredi kod]

Uloge[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

Premijera filma je bila 16. maja 2002. To je bio prvi film koji je u potpunosti snimljen pomoću tzv. digitalnog sistema visoke definicije sa 24 kadra. Trodimenzionalna verzija filma planirana je za 2007. godinu.

Odjek[uredi | uredi kod]

Film je zaradio 310.676.740 dolara u SAD i 338.721.588 dolara u ostalim državama, čime je postignut ogroman finansijski uspeh koji je, ipak, bio u senci još većeg uspeha Fantomske pretnje. Takođe, Napad klonova nije bio film sa najvećom zaradom godine (prvi i jedini put da neki od filmova sage nije dostigao taj cilj). Filmovi koji su zaradili više bili su Spajdermen, Hari Poter i dvorana tajni i Gospodar prstenova: Dve kule, koji je imao i bolje kritike.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]