Zore su ovdje tihe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Zore su ovdje tihe (razvrstavanje).
А зори здесь тихие
RežijaStanislav Rostocki
ScenarioStanislav Rostocki
PredložakZore su ovdje tihe; autor:
Boris Vasiljev
UlogeAndrej Martinov
Jelena Drapeko
Jekaterina Markova
Olga Ostroumova
Irina Ševčuk
Irina Dolganova
Ljudmila Zajceva
StudioKino studio Maksima Gorkog
Datum(i) premijere
27. 8. 1972 (1972-08-27) (Venecija)
Trajanje188 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Zore su ovdje tihe (rus. А зори здесь тихие) je sovjetski ratni film snimljen 1972. godine u režiji Stanislava Rostotskog. Predstavlja adaptaciju priče Borisa Vasiljeva. Protagonist, koga tumači Andrej Martinov je sredovječni podoficir Crvene armije koji za 1942. godine, u doba Drugog svjetskog rata, raspoređen na pozadinsku dužnost u Kareliji mora zapovijedati malom protuavionskom jedinicom čije ljudstvo čine žene. Radnja prikazuje kako se djevojke teško prilagođavaju svom pretpostavljenom, ali i kako se sve promijene kada su prisiljene surpostaviti se jedinici njemačkih padobranaca ubačenoj sa zadatkom da digne u zrak strateški važnu Kirovsku željeznicu.

Film je, prema zamisli autora trebao publiku podsjetiti, odnosno ukazati, na uglavnom zanemarenu ulogu sovjetskih žena-vojnika u ratu. Također se isticao nekonvencionalnom tehnikom i stilom, pa je tako većina scena prikazan u crno-bijeloj tehnici, dok je prolog smješten u suvremeno doba, kao i scene koje kroz flashback prikazuju prošlost protagonistica, prikazane u boji. Rostotski je tokom snimanja također inzistirao na maksimalnom realizmu, a što je uključivalo i banalne prizore u kojima se protagonistice kupaju; to je bila prilika za jednu od za tadašnju sovjetsku kinematografiju prilično rijetkih scena filmske golotinje. Zore su ovdje tihe je postigao izuzetnu gledanost, ali i pohvale stranih kritičara, te je također ušao u nominacije za Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Film je kasnije sa velikim uspjehom prikazan i u NR Kini, te je zbog toga 2005. godine u rusko-kineskoj koprodukciji snimljen remake u obliku istoimene televizijske miniserije. Godine 2009. je u Indiji na tamilskom jeziku snimljen remake pod naslovom Peranmai. Godine 2015. je u Rusiji snimljen još jedan istoimeni remake.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]