Zoran Talić (političar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Zoran Talić.
Zoran Talić
Zoran Talić (političar)

Biografija
Datum rođenja 30. 1. 1983. (1983-01-30) (dob: 41)
Mesto rođenja Banja Luka (SFRJ)
Narodnost Srbin
Politička partija POLIGRAF
Profesija diplomirani pravnik
Mandat(i)
Predsjednik Skupštine grada Banja Luka
2017 — 2021
Prethodnik Budimir Balaban
Naslednik Mladen Ilić

Zoran Talić (Banja Luka, SFRJ, 30. januar 1983) je bivši predsjednik Skupštine grada Banja Luka. Politikom se bavi od 2001. godine, a po zanimanju je diplomirani pravnik.

U tri mandata za redom biran je za odbornika u lokalnom parlamentu, kao kandidat Partije demokratskog progresa (PDP) koju je napustio u februaru 2017. godine. Nedugo nakon napuštanja PDP-a, zajedno sa grupom bivših članova banjalučkog gradskog odbora ove partije osnovao je Politički građanski front (POLIGRAF). Izabran je za predsjednika POLIGRAF-a, ali sa ovom partijom nije imao uspjeha na izborima 2020. godine, jer nije prešla cenzus.

Biografija[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Banjoj Luci, gdje je i diplomirao na Fakultetu pravnih nauka privatnog univerziteta Apeiron.[1] Radio je u Fondu PIO Republike Srpske do 2013. godine, nakon čega je započeo angažman na poziciji prokuriste u konsalting preduzeću „Intervent“, gdje je sarađivao sa domaćim i stranim privrednicima.

Politikom je počeo da se bavi 2001. godine učlanivši se u Partiju demokratskog progresa, u kojoj je biran na brojne važne funkcije, među kojima su predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka, predsjednik Savjeta mladih PDP-a, direktor Političke akademije PDP-a, član Glavnog odbora PDP-a, predsjednik Regionalnog odbora izborne jedinice 3 itd.

Više puta je bio kandidat za odbornika u Skupštini grada Banja Luka, kao i kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Po prvi put za odbornika je izabran na Lokalnim izborima 2008., kada ga je podržalo 797[2] građana Banje Luke. Četiri godine kasnije u gradski parlament izbaran je sa 1.043 glasa[3], a na Lokalnim izborima 2016. dobio je 2.264 glasa[4].

Nezadovoljan radom rukovodstva PDP-a na čelu sa novoizabranim predsjednikom partije Branislavom Borenovićem, u februaru 2017. godine obavijestio je javnost o napuštanju PDP-a i postao samostalni odbornik u Skupštini grada Banja Luka. PDP je tada napustila i odbornica Tatjana Čičić-Odžaković, a uskoro su to uradili još neki članovi Gradskog odbora PDP-a Banja Luka. U aprilu 2017. zajedno sa grupom saradnika okupljenih oko ideje građanskog aktivizma u Banjaluci pokrenuo je inicijativu za osnivanje udruženja pod nazivom Politički građanski front.

Za predsjednika Skupštine grada Banja Luka izabran je u julu 2017. godine.

Za odbornika se ponovo kandidovao na izborima 2020. godine na listi Političkog građanskog fronta, ali bez uspjeha pošto ova partija nije prešla cenzus.

Izvori[uredi | uredi kod]