Zemljoradnička zadruga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zemljoradničke zadruge ili poljoprivredne zadruge (poljodjelske zadruge) su pravne osobe – poseban oblik organizovanja fizičke osobe, koji deluje na principima zadruga, slijedeći svoje ekonomske, socijalne, kulturne i druge interese. Osnovna načela zadruge su:

Naprimjer, poljoprivredne zadruge su općenite i specijalizirane. usjev, voće, povrće, vinogradarstvo, stoka, pčelarstvo i slično. U svom poslu proizvode, kupuju, prerađuju i prodaju poljoprivredne, prehrambene i druge proizvode zadrugara i zadruga i snabdijevaju ih repromaterijalom, sredstvima za proizvodnju, dijelovima za poljoprivredne mašine i drugu robu. Specijalizirane poljoprivredne zadruge organiziraju i proizvode određene proizvode, kao i njihov plasman na tržište.

Zemljoradničke zadruge u FNRJ/SFRJ bio je službeni naziv za radne organizacije koje su se samo djelimice bavile poljoprivredom, a pretežno otkupom proizvoda, trgovinom ili čak eksploatacijom šuma.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  1. McBride G. (2014): Agricultural Cooperatives: Their Why and Their How
  2. Derr J. (2013): [https://web.archive.org/web/20140223155957/http://www.rosalux.co.za/wp-content/uploads/2013/04/Brazil_SA_Cooperatives-SD-1_2013.pdf The cooperative movement of Brazil and South Africa