Zebra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zebra
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Perissodactyla
Porodica: Equidae
Rod: Equus
Podrod: Hippotigris

Zebra (Hippotigris) je naziv za nekoliko vrsta životinja koje pripadaju porodici Equidae (porodici konja) i koje žive u centralnoj i južnoj Africi.

Obuhvaća dva podroda s ukupno tri žive vrste, a to su:

Njihovi najbliži srodnici su podrod pravih konja (Equus) i podrod magarci (Asinus).[1]

Opis[uredi | uredi kod]

Odrasle zebre teže do 300 kg i uglavnom se nalaze u stepama i retkim šumama. Jedna porodica se obično sastoji od pastuva, nekoliko kobila i njihovih ždrebadi. Grupe porodica formiraju krdo. Ženke imaju trudnoću od otprilike 12 meseci i daju obično samo jedno ždrebe, obično u toku kišne sezone. Mladunče je svetlije nego odrasle životinje i pruge su mu tamnosmeđe i bele. Zebru love lavovi i pegava hijena. Zebre ponekad uspeju da se odbrane pošto imaju odlična čula vida, mirisa i sluha, a i uspešno se služe kopitama i zubima kada su napadnute.niti jedna zebra nema indentične pruge.

Vrste[uredi | uredi kod]

Obična ili Burčelova zebra (Equus burchelli) je jedini predstavnik Equidae na teritoriji Zimbabvea. U Zimbabveu se nalazi u priličnom broju u skoro svim nacionalni i safari parkovima a potisnuta je sa centralnog platoa. U skorije vreme se gaji na privatnim rančevima i zaštićenim područjima zbog svoje turističke vrednosti.

Zebre u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji

U Africi žive još dve vrste zebri: planinska zebra (Equus zebra) i Grevijeva zebra (Equus grevyi). Vrste zebri se međusobno razlikuju po prugama. Pruge planinske zebre su široke i naizmenično crne i bijele, pruge Grevijeve zebre su takođe naizmenično crne i bijele ali veoma uske, dok se kod obične zebre između širokih crnih i belih pruga nalaze i svetlije smeđe pruge.

Reference[uredi | uredi kod]