Zbigniew Brzezinski

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zbignjev Bžežinski (1977)

Zbignjev Kazimirz Bžežinski (polj. Zbigniew Kazimierz Brzeziński}}, 28. mart 1928) je poljsko-američki politički naučnik, geostrateg i državnik koji je služio kao Savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država od 1977. do 1981. godine u administraciji Džimija Kartera.

Glavni spoljnopolitički događaji tokom njegovog mandata su: normalizacija odnosa sa Narodnom Republikom Kinom, potpisivanje Sporazuma o ograničavanju strateškog naoružanja, Sporazum iz Kemp Dejvida, tranzicija Irana od saveznika SAD u antizapadnu Islamsku Republiku, ohrabrivanje disidenata iz Istočne Evrope i uvećanje pitanja ljudskih prava sa ciljem smanjivanja uticaja SSSR-aTim Weiner. Legacy of Ashes: The History of the CIA., finansiranje i naoružavanje Mudžahedina u Afganistanu kao odgovor na invaziju SSSR-a na AfganistanPublicado por Eduardo Real (2008). "Zbigniew Brzezinski, Defeated by his Success". Dangeroustravel.blogspot.com. http://dangeroustravel.blogspot.com/2008/01/defeated-by-his-success.html. pristupljeno 31. 12. 2010.. , i potpisivanje Sporazuma Torijos-Karter kojim se vraća kontrola nad Panamskim kanalom posle 1999.

Trenutno je profesor na Džons Hopkins Univerzitetu i član različitih odbora i konzila. Pojavljuje se često na televiziji kao ekspert za spoljnopolitička pitanja.