Zabid

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zabid
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zabid flickr01.jpg
 Jemen (Azija i Oceanija,
Arapske zemlje)
Registriran: 1993 (17. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv, vi
Ugroženost: da
Referenca: UNESCO

Zabid (arapski: زبيد) (ali i Zebid) je grad s oko 23.000 stanovnika [1] na zapadu Jemena uz obalnu ravnicu Tihama prema Crvenom moru u Muhafazi Al Hudaida.

Historija grada[uredi - уреди | uredi kôd]

Karakteristična ornamentalna dekoracija na kućama u Zabidu

Grad je dobio ime po Wadi Zabidu, u slučaju Zabida wadi je dolina (a ne presušeni vodotok) koja se nalazi na jugu grada. Zabid je jedan od najstarijih gradova u Jemenu, on je bio glavni grad Jemena od 13. st. do 15. stoljeća i središte arapskog i muslimanskog svijeta zbog svoje glasovite Medrese Zabid, koja je bila centar islamskog obrazovanja. On je bio glavni grad dinastije Zijadida od 819 do 1018 godine i dinastije Najahida 1022-1158 g.[2] Današnji Zabid je grad na intelektualnim i ekonomskim marginama suvremenog Jemena. [3]

Stari grad Medina je okružen zidinama koje su ostale do danas, u njima se nalaze četiri vrata: Bab Al-Šabrik (istočna vrata), Bab Al-Nakhi (zapadna vrata), Bab Al-Kartab (južna vrata) i Bab Siham (sjeverna vrata). Zabid je podijeljen na četiri dijela (mahale); na dio za trgovce, dio za učenike vjerskih škola, dio za gradske dostojanstvenike i mahalu za zanatlije. U gradu su postojale 29 džamija i 53 medresa. Najvrijednije džamije su Al-Ašair podignuta u 8. st. i Velika džamija Zabid podignuta u 16. st..

Zabid je uvršten na Listu svjetske kulturne baštine - UNESCO-a 1993 godine.

Ugroženost Zabida[uredi - уреди | uredi kôd]

2000 godine Zabid je stavljen na Listu ugrožene svjetske baštine, to je napravljeno zato da se upozori jemensku vladu, na loše stanje održavanja i očuvanja objekata u gradu. Prema izvještaju UNESCO-a, otprilike: "40% izvornih gradskih kuća su porušene i zamijenjene betonskim zgradama, a i drugi objekti u drevnom suku su u gorem stanju". [4] Ako se uskoro ne poduzmu mjere na očuvanju kulturne baštine, u roku od dvije godine Zabid će biti skinut s Liste svjetske baštine UNESCO-a. [5]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. World Heritage Centre/ICOMOS Zabid Joint Monitoring Mission, 17 - 26 januara 2007. ((en))
  2. "Najahid Dynasty." Encyclopedia Britannica Online, 14. april 2006. ((en))
  3. Eickelman, Dale F. "The Middle East and Central Asia." (Prentice Hall, Upper Saddle River: 2002) ((en))
  4. UNESCO World Heritage Site in Danger 2000: Historic Town of Zabid ((en))
  5. Ahmad al-Aghbari and Mohammad al-Ulofi (15. februar 2009.). „Is Yemen Able to Keep Zabid Listed in World Heritage?”. Saba News. http://www.sabanews.net/en/news176233.htm. ((en))

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]