Z-Cars

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Z-Cars
Format policijska serija
Kreator Troy Kennedy Martin
Allan Prior
Nastupaju James Ellis
Brian Blessed
Stratford Johns
Frank Windsor
Jeremy Kemp
Joseph Brady
Colin Welland
Zemlja porijekla  Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda 799 + 1 neprikazana
Produkcija
Trajanje 25 min. & 45 min.
Emitiranje
Originalni kanal BBC
Originalno prikazivanje 2. januar 1962. – 20. septembar 1978.
Kronologija
Srodne emisije Softly, Softly
Softly, Softly: Taskforce
Barlow at Large/Barlow
Jack the Ripper
Second Verdict


Z-Cars (također navođena i kao Z Cars) je britanska policijska serija koja se emitirala na programu BBC-a od 1962. do 1978. godine. Smislili su je Troy Kennedy Martin i Alan Prior, a radnja joj je pratila život i rad uniformiranih policajaca u fiktivnom gradu Newton (temeljenom na stvarnom liverpulskom predgrađu Kirkby). Svaka epizoda je pratila rad dvojice policajaca koji su zajedno patrolirali automobilom i nastojali rješavati zločine.

Autori su seriju zamislili kao svojevrsni "korektiv" tada popularnoj policijskoj seriji Dixon of Dock Green, koja je po njihovom mišljenju, predstavljala previše romantizirani i "zašećereni" prikaz engleskog "bobija". Ideja je bila da se policijski žanr kombinira s elementima socijalne drame (kitchen sink realism), odnosno beskompromisno prikazuju siromaštvo i razni oblici društvene patologije. Sami su policajci često prikazivani u negativnom svjetlu. Nastojeći postići što veći realizam, autori su inzistirali da se prve epizode emitiraju uživo, a što je već početkom 1960-ih bila rijetkost na britanskoj televiziji. Iako različit od Dixona, taj je pristup imponirao publici, pogotovo u doba društvenih previranja 1960-ih.

Serija se u obliku 50-minutnih epizoda početno prikazivala od 1962. do 1965. kada je BBC počeo snimati spin-off pod nazivom Softly, Softly, koji se bavio radom kriminalističke policije u Newtonu. Godine 1967. je ponovno počelo emitiranje, ovaj put u obliku dvije 25-minutne epizode tjedno. Prilikom posljednje sezone je vraćen 50-minutni format.

Od svih redovnih likova u najviše epizoda (625) se pojavio policajac (kasnije inspektor) Bert Lynch koga je tumačio James Ellis. Na početku serije je u ulozi policajca "Fancy" Smitha zapaženu ulogu imao Brian Blessed, koji će poslije postati jedan od najuglednijih britanskih karakternih glumaca.

S obzirom na tadašnju praksu prebrisavanja magnetoskopske vrpce u svrhu štednje materijala, do danas je ostala očuvana samo polovica svih snimljenih epizoda.

Muzička tema serije je stekla popularnost među navijačima fudbalskih klubova Watford FC i Everton FC.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]