Dixon of Dock Green

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dixon of Dock Green
Jack Warner kao policajac George Dixon
Formatpolicijska serija
KreatorTed Willis
NastupajuJack Warner
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda432
Produkcija
Trajanje30 min. i 50 min.
Emitiranje
Originalni kanalBBC
Originalno prikazivanje9. jul 1955. – 1. maj 1976.

Dixon of Dock Green je bila popularna britanska televizijska serija koja se emitirala na programu BBC-a od 1955. do 1976. Zaplet epizoda je pratio rad fiktivne policijske stanice u londonskom East Endu, među čijim osobljem se isticao protagonist George Dixon (koga je glumio Jack Warner), stari, iskusni i ljubazni ulični policajac - oličenje britanskog "bobbyja".

Dixon se prvi put pojavio 1950. godine u igranom filmu The Blue Lamp, u kome je njegov lik na kraju ubijen. Međutim, ostavio je tako dobar dojam na publiku da su ga kreatori serije oživjeli, a isto tako u seriju doveli i nekoliko likova.

Serija, koju je producirao BBC-jev odjel za zabavni TV-program, bila je karakteristična po svom "laganom" sadržaju. Dixon je tako na imao običaj pozdravljati gledatelje na početku svake epizode, a na kraju održavati svojevrsnu propovijed o štetnosti kriminala - koji se u epizodama obično svodio na sitne krađe. Dixon i njegovi kolege su bili prikazani kao sastavni dio harmonične urbane zajednice, a njihova policijska stanica kao svojevrsna porodica.

Dixon of Dock Green je zbog toga često bio kritiziran zbog prevelikog romantiziranja britanske policije, kao ignoriranja raznih oblika socijalne patologije. Usprkos toga, kao i dramatičnih društvenih promjena 1960-ih i 1970-ih, serija se održala na programu. Razlog za njeno skidanje s programa je bila starost glavnog glumca, zbog koje je Dixonov lik unaprijeđen u čin narednika i smješten za radni stol u stanici, a zahvaljujući čemu se Warner više nije morao kretati.

Zbog tadašnje prakse nasnimavanja magnetoskopskih vrpci u svrhu štednje materijala, u BBC-jevim i drugim arhivama je danas očuvano samo 51 od 432 epizode serije.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]