X the Unknown

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
X the Unknown
RežijaLeslie Norman
Joseph Losey[1]
ProducentAnthony Hinds
ScenarioJimmy Sangster
UlogeDean Jagger
Edward Chapman
MuzikaJames Bernard
John Hollingsworth
FotografijaGerald Gibbs
MontažaJames Needs
StudioHammer Film Productions
DistribucijaWarner Bros. (SAD)
Datum(i) premijere
5. 11. 1956 (1956-11-05)
Trajanje81 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet60.000 $ (proc.)[2]

X the Unknown (sh. X nepoznato[α 1]) je britanski crno-bijeli science fiction film snimljen 1956. godine u režiji Leslieja Normana. Radnja se događa u Škotskoj gdje grupa vojnika na manevrima, a potom žitelji tamošnjeg sela padaju kao žrtve zastrašujućeg fenomena vezanog uz radijaciju. Protagonisti su grupa naučnika koja istražuje slučaj i zaključuje da je riječ o stvorenju milionima godina zarobljenog u Zemljinoj kori koje se hrani radijacijom i absorbira okolni materijal, te koje se ne može zaustaviti konvencionalnim oružjem.

X the Unknown je originalno trebao biti nastavak prethodne godine snimljenog filma Quatermass Xperiment, koji je predstavljao dotada najveći hit u historiji studija Hammer Film Productions. Autor predloška za Quatermass, Nigel Kneale, je, međutim, bio nezadovoljan tim filmom te je ispočetka odbio dati autorska prava, te je angažiran scenarist Jimmy Sangster da stvori originalni zaplet. X the Unknown je originalno trebao režirati američki sineast Joseph Losey, ali se pri tome razbolio te ga je zamijenio Norman. X the Unknown je postigao uspjeh, a kasniji historičari su pronalazili određene sličnosti sa američkim filmom The Blob snimljenim dvije godine kasnije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Slovo "X" je studio iskoristio kako bi naglasio da je film dobio X rejting, najstroži od strane cenzorskog odbora BBFC.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Stafford, Jeff. "X the Unknown" (article) on TCM.com
  2. Bruce G. Hallenbeck, British Cult Cinema: Hammer Fantasy and Sci-Fi, Hemlock Books 2011 p. 78

Vanjske veze[uredi | uredi kod]