XV. gimnazija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

XV Gimnazija (popularno MIOC) je prirodoslovna srednja škola smještena na Jordanovcu u Zagrebu.

Povijest[uredi | uredi kod]

Svoje djelovanje je započela 1964.. 1977. XV Gimnazija se spaja sa tadašnjom VII Gimnazijom i XIV Gimnazijom ("25. maj"). Novonastala zajednica dobiva ime "Matematičko Informatički Obrazovni Centar" ili MIOC. 1982. godine, MIOC postaje "MIOC Vladimir Popović". Početkom devedesetih godina XX stoljeća školi se vraća staro ime: "XV Gimnazija".

Raspored i program[uredi | uredi kod]

Nastavu pohađa oko 1100 učenika, raspoređenih u 39 razrednih odjeljenja. Škola posjeduje 39 specijaliziranih učionica. Također se u sastavu škole nalaze kino dvorana, knjižnica, knjižara, sportska dvorana te vanjski sportski tereni za košarku, rukomet, odbojku, mali nogomet i tenis. Nastava se od šk. godine 2008./2009. odvija u jednoj smjeni. Nastavu realizira oko 100 profesora. Ravnateljica gimnazije je prof. Veronika Javor.

Gimnazija slijedi program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Postoje tri programa, koji se razlikuju o svojim naglascima na matematiku/informatiku/dodatni jezik. XV. Gimnazija je jedna od najuspješnijih gimnazija u Republici Hrvatskoj i postiže značajne međunarodne uspjehe. Škola daje poseban naglasak na matematiku, informatiku i fiziku, te su učenici iz MIOC-a među najboljima u tim predmetima u Hrvatskoj. Najveći uspjeh polučuju informatičari, matematičari i fizičari XV. Gimnazije donoseći 'redovono' medalje sa Olimpijada i međunarodnih natjecanja. Više od 900 učenika XV. Gimnazije podjeljeno je u 32 razredna odjeljenja.

IB-MIOC[uredi | uredi kod]

International Baccalaureate (ili IB) je manji dio škole koji nastavu održava po programu International Baccalaureate Organisation-a. Cjelokupna nastava je na engleskom jeziku, a diplome su priznate u mnogim zemljama svijeta, te tako čine studiranje u inozemstvu lakšim. Oko 200 učenika IB-MIOC-a podjeljeno je u 7 razrednih odjeljenja. Razrede sačinjava oko 25 učenika, nastava je individualnija te sadrži više projekata i grupnog rada. Učenici IB-MIOC-a također mogu birati predmete na zadnje dvije godine, tako da pohađaju samo predmete koji im trebaju za fakultet, te je nastava usmjerena prema tome da maturanti diploma programa IB-MIOC-a mogu upisati fakultet po želji. Voditeljice IB DIP i MYP programa su prof. Krunoslav Horvat i prof. Darija Kos.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]