William Friese-Greene

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice William Friese Greene)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William Friese-Greene
William Friese-Greene o. 1890
Biografske informacije
Rođenje(1855-09-07)7. 9. 1855.
Bristol, Engleska
Smrt5. 5. 1921. (dob: 65)
London, Engleska
SupružnikHelena Friese
DjecaClaude Friese-Greene
Profesionalne informacije
Zanimanjefotograf, pronalazač, sineast

William Friese-Greene (7. septembar 1855 – 5. maj 1921) (rođen kao William Edward Green) bio je britanski fotograf i pronalazač, najpoznatiji po svom pionirskom radu na razvoju filmske tehnologije, zbog čega ga se ponekad nazivalo i "ocem kinematografije".

Svoj prvi fotografski studio je osnovao 1875. u gradu Bath odakle je proširio posao na nekoliko britanskih gradova. Nakon susreta sa Johnom Rudgeom, proizvođačem mjernih instrumenata koji je razvijao vlastitu laternu magicu je od 1885. počeo raditi na uređaju za projekciju pokretnih fotografskih slika. Svoju "kronofotografsku kameru" je uspio patentirati 1889. Međutim, primitivnost tehnologije kao i poslovni problemi su ga doveli do stečaja 1891. i prisilili da svoj patent proda. Poslije se bavio eksperimentima s filmom u boji, ali je pokušaj patentiranja vlastitog sistema doveo do dugotrajnih sudskih sporova. Umro je 1921. nakon što mu je pozlilo prilikom jednog predavanja. Rad na razvoju fotografije u boji je nastavio njegov sin Claude Friese-Greene.

Godine 1951. je o Friese-Greenovom životu snimljen biografski film pod naslovom The Magic Box, gdje je njegov lik tumačio Robert Donat.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]