Wikipedija:Wikiprojekt Enigmopedija/Potvrdnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sastavljači križaljki (odn. ukrštenica) često, na ovaj ili onaj način (na papiriće, u notese, sveske, rokovnike, na kartice, u rječnike i priručnike, u kompjutere i sl.), zapisuju pojam pojmove za koje misle da će im jednom zatrebati, a koje pročitaju u novinama ili u knjigama, čuju na televiziji ili radiju ili pronađu na internetu.

Ovaj Potvrdnik mogao bi zamijeniti sve takve zapise, učiniti ih javnima i pomoći svim sastavljačima i rješavačima na područjima i državama u kojima se govorio srpskohrvatski jezik.

Svaki novi pojam u ovaj Potvrdnik treba upisati u abecedarij pod odgovarajuće slovo uz najkonciznije objašnjenje, a eventualno širi opis (članak) treba upisati na novu stranicu (na čiji početak obavezno treba dodati poveznice (linkove) za sve stranice Potvrdnika). U pisanju članaka treba se ugledati na naše leksikone i enciklopedije i nastojati da podaci budu što tačniji i precizniji. Na kraju opisa (članka) treba navesti izvor(e). U članak treba dodavati i linkove (veze) koji vode na srodne pojmove ili koji objašnjavaju upotrijebljene riječi.

U ovom Potvrdniku važno je šta je napisano, a ne kojim je to riječima napisano. Zato se mole svi saradnici i korisnici da poštuju svačiji jezički izraz i da ne "prevode" riječi na jezik kojim sami govore ili koji preferiraju. Članci mogu biti napisani ekavski ili ijekavski, ali ne treba (osim u citatima i imenima) miješati ta dva izgovora. Strani nazivi i imena mogu se pisati i izvorno i prema našem izgovoru. Kad god je to moguće, u zagradi treba navesti izvorni način pisanja ili kako neku riječ treba izgovarati, npr. ovako: William Shakespeare (č. Viljem Šekspir) odnosno Viljem Šekspir (izv. William Shakespeare).

U Potvrdnik se mogu uvrštavati i pojmovi koji su odrednice u poznatim priručnicima (rječnicima, leksikonima, enciklopedijama i sl.), ali će korisniji biti oni pojmovi kojih nema u tim priručnicima (ili se spominju samo u tekstu odrednica). U abecedarij Potvrdnika treba uvrštavati i pojmove koji nisu njegove odrednice već se spominju u opisima (člancima). Takve upise u abecedarij treba povezivati s odrednicom u kojoj su spomenuti (i objašnjeni). Npr. Sibneft i RusAl su ruske kompanije koje se spominju u članku o Romanu Abramoviču.

Ako o nekom pojmu postoji dobar članak na srpskoj, hrvatskoj ili bosanskoj Vikipediji, nije ga potrebno prenositi u Potvrdnik. Dovoljno ga je uvrstiti u abecedarij i postaviti link na njega. (jn)