Wikipedija:Istaknuti članci/Kandidati/Arhiva 3

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ima drugog, ima... evo ja predlažem Konzervaciju-restauraciju kolegice Marije Sieglinde von Nudeldorf, i to ne samo zato jer je to dobar članak, - već i zato da nam nebi bilo dosadno - da nemamo ligu od samo jednog tima.
--Vitek 16:03, 30 decembar-просинац 2010 (CET)

Volio bih to i ja, ali ovaj članak se u originalnom obliku pojavio na hr.wiki, i potrebno mu je manje prerađivanje (prijevod engleskog teksta) i sl. --OC Ripper 11:41, 31 decembar-просинац 2010 (CET)
Možda sljedeći mjesec, ako se još malo doda koji odlomak o konzervaciji-restauraciji u drugim državama ex-Yu. --OC Ripper 18:12, 31 decembar-просинац 2010 (CET)

Na žalost na tekstu treba izvršiti neka uljepšavanja (linkove), a ja za to više nemam vremena. Čovjek je trenutačno aktuelan pa...........--Rjecina2 15:37, 26 februar-вељача 2011 (CET)

Predlog[uredi | uredi kod]

Pošto sada naša wiki ima veći broj korisnika zainteresiranih za pisanje tekstova meseca (ako ne grešim 6) moj predlog bi bio da se lepo ovde dogovorimo pa da kako bismo izbjegli preglasavanja (u prevodu dogovaranja, muljanja) svatko zainteresirani dobije jedan mesec za svoj tekst koji će normalno poštivati naša osnovna wiki pravila (originalni južnoslovenski tekst + 30.000 bajtova dužine) ?--Rjecina2 17:20, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)

Meni je manje-više svejedno da li će Brak biti izabrani članak sada ili za mjesec dana. Ako vučem na ovu stranu, onda je to isključivo zbog nastojanja da "asortiman" izabranih članaka što prije stekne određenu raznovrsnost, jer još uvijek *nema* izabranog članka koji bi odgovarao tematskom kriteriju "Društvo". --OC Ripper 20:00, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)
Molio bih ja da se moje riječi ne tumače krivo. Ja da sam imao prigovor na članke koji su predloženi, ja bi to otvoreno i rekao, dakle nemam apsolutno nikakav prigovor i nemoj to krivo interpretirati, nećemo stvarati probleme gdje ih nema :/ Uzgred, moja opaska bila je samo na to što si ti servirao ta dva članka kao izabrane bez ikakvog prava rasprave, predlaganja drugih i slično, onda kada si ih stavio ovdje. Ja ne tvrdim da oni nisu dobri ili da ne bi trebalo biti, samo tvrdim da su prijedlozi tu da bi se predlagalo, ne serviralo. To je bila jedina moja opaska. Ti nisi ovdje jedini, niti sam ja ovdje jedini i ovdje se predlaže da bi se o svemu raspravilo, a ne da bi se serviralo. Protiv sam prijedloga jer meni cilj na Wiki nije promocija vlastitih članaka (OK, desilo se da su Francuska i Trbosjek igrom slučaja moji, ali sam isto tako predložio Edmontosaura), već poboljšabnje kriterija. Ja ne mogu sve pratiti i bio bi red da se informacije o glasovanju i izboru koje nisu bile stavljene u prijedlozima da se tu stave. Članci se ne biraju na stranicama razgovora nego za to prikladnim mjestima. Kao povjesničar političke povijesti znaš da se izbori odvijaju na izbornim mjestima, ne bilo gdje. A što se tiče prijedloga, u konačnici, svaki članak ovdje napisan mora biti nečiji, u konačnici, bilo moj, bilo tvoj, bilo Dumin, bilo Ripperov, irelevantno je, tako da se ovakvo pravilo ne treba naturati jer ispada da se vrši promocija radova samo onih suradnika koji ovdje rade i za ovo su interesirani. Primjer, doče Korisnik: N.N., napiše briljantan članak o temi X, ali on neće biti izabran jer korisnik N.N. nije izrazio želju za biranjem članaka :/ Dakle, da sumiram. Nema potrebe za ovakvim pravilom, samo bi molio da se moje riječi ne interpretiraju krivo i da se, ukoliko je ovo mjesto za prijedloge i izbore članaka mjeseca, tu i biraju, a ne na stranicama za razgovor i slično. Nije bilo nikakve zle namjere, samo jedna dobronamjerna opaska, kao i uvijek. Otišao sam s hr.wiki jer su naturali svoje i samovolju i stalno se prepirali (a nisam jedini), tako da nisam došao da se prepirem i svađam već da konstruktivno doprinosim koliko mogu i koliko mi okolnosti budu dozvoljavale, ali mislim da sam to rekao i više nego dovoljan broj puta :) Uzgred, ugodan odmor i uživaj u "godišnjem" :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:44, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)
Imala bih jedan prijedlog, ako nije problem. Mogli bismo na glavnu stranicu staviti obavijest u stilu "Ako smatrate da neki članak zadovoljava kriterije izabranog članka, možete ga predložiti ovdje". Nisam sigurna koliko bi ovo dobro funkcioniralo i da li je po pravilima, samo mi pade na pamet. :-/ --Duma 15:10, 2 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Meni taj prijedlog načelno izgleda dobar. --OC Ripper 15:17, 2 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Tako bi se izbjegle ovakve zavrzlame --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:52, 2 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Nadam se :-/ --Duma 17:41, 3 avgust-коловоз 2011 (CEST)


S obzirom da se bliži novi mjesec, a nemamo zasad prijedloga, eto neka stoji ovo, jedan od meni dražih članaka (a solidne je dužine, pokriven izvorima i slikama), pa ako ne bude nešto bolje, neka stoji ovo, a i tema je koja je neobična i koju sigurno nismo imali + ovaj članak na drugim Wikipedijama zasigurno neće imati ovaj status.

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:16, 26 siječanj-јануар 2012 (CET)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za --Javi se (razgovor) 03:07, 23 srpanj-јул 2012 (CEST)

Protiv[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao crveni znak s minusom Protiv - Tekst je prekratak i prekopiran s hr wiki, a skromno mogu reći da imamo mnogo veći i definitivno originalan tekst za tekst sljedećeg mjeseca.--Rjecina2 20:00, 26 siječanj-јануар 2012 (CET)
  2. Okrugao crveni znak s minusom Protiv Slažem se s prethodnikom.-- Krotkopis (talk) 20:59, 26. јануара-siječnja 2012. (CET)

Komentari[uredi | uredi kod]

Nema zasad prijedloga, pa čisto da otvorim. Članak se čini kvalitetnim, a da ne predlažem opet nešto svoje, evo malo i ovog :) Uostalom, nismo dugo imali neku sh.biografiju, koliko se sjećam

Za[uredi | uredi kod]

Protiv[uredi | uredi kod]

Komentari[uredi | uredi kod]

Da tekst ima 20.000 bajtova glasao bi za iako bi i onda bio premalen, ali 12.000 je.....

Vrlo detaljno napisano.--Tolerantnost (razgovor) 15:02, 1 svibanj-мај 2012 (CEST)

Za[uredi | uredi kod]

Protiv[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao crveni znak s minusom Protiv - Lično mi je tema suviše aktualna i suviše kontroverzna, barem dok se ne donesu presude generalima, drugostupanjske. Kada Haški tribunal procijeni pravnu pozadinu operacije, onda da --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:10, 1 svibanj-мај 2012 (CEST)
  2. Okrugao crveni znak s minusom Protiv - Po odluci od pre godinu-dve tekstovi vezani s "našim" ratovima su previše kontroverzna tema. Pokušao sam i ja nešto po tom pitanje (NDH, Raspad SFRJ), ali ta tematika je proglašena zabranjenom za tekstove meseca.....--Rjecina2 (razgovor) 09:16, 2 svibanj-мај 2012 (CEST)

Komentari[uredi | uredi kod]

Tekst augusta[uredi | uredi kod]

Gledajući stare predloge koji se mogu dovesti u red, a preskačući mog Gadafija situacija je prilično jednostavna jer imamo 2 mogućnosti:

Javite se s Vašim mišljenjem o ovom predlogu.....--Rjecina2 (razgovor) 01:02, 23 srpanj-јул 2012 (CEST)

Znam da još nije gotov, ali ću ga kompletirati do 1. rujna i bit će, dakle, prijevod en.wiki uz možebitno dodavanje pokoje informacije tako da imate okvir kako će sve to izgledati. S obzirom da nije gotov, neću stavljati poglavlja za glasovanje, ali eto, s obzirom da mi je u rujnu rođendan, a ovo će ipak biti pozamašan članak, da rezerviram mjesto prije nego se pojavi kakav drugi prijedlog. Ako ima kakvih komentara, slobodno --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:10, 24 avgust-коловоз 2012 (CEST)

S obzirom da je gotovo, postavit ću glasovanje --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:21, 29 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za - U nedostatku alternativa. --OC Ripper (razgovor) 15:08, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Može poslužiti --Tolerantnost (razgovor) 17:08, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za --В и к и в и н др е ц и 22:27, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)
  4. Okrugao zeleni znak s plusom Za -- U skladu s Ripperovim komentarom--Rjecina2 (razgovor) 22:55, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Protiv[uredi | uredi kod]

    • Okrugao crveni znak s minusom Protiv-I to ne zato jer je članak kolege Edgara Allana Poa loš (naprotiv odličan je) ali mi time ipak naganjamo politiku kulturne hegemonije (pogledajte si odjeljak o tome u članku Antonio Gramsci pa se onda čudimo što nas ništa neide, i sve nam propada. Umjesto toga predlažem svoj vlastiti tekst Ljudski rad (ne zbog sebičnosti) već zbog stvarne aktualnosti, ali se taj artikl izgleda kolegi OC Ripperu izgleda nikako ne bendisjuje (on bježi od marksizma ko vrag od tamjana) i pored intervencije kolege Rjecina2 koji je dodao alinije o drugačijim pogledima na rad.
      --Vitek (razgovor) 16:21, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Komentari[uredi | uredi kod]

Kao što je bilo i pred 2-3 mjeseca, ako se ne varam, ja sam za to da budu slobodno oba članka, i Ljudski rad i Lewis Carroll, jedan za rujan, jedan za listopada. Eto, ako se taj moj "kompromisni" prijedlog usvoji, jedino bih volio, ako bi mi se moglo udovoljiti, da Carroll bude sad u rujnu jer mi je tada rođendan, pa eto :D Ali svakako, ja sam i onda bio za Ljudski rad, sada, kada je proširen, ne mijenjam svoj stav :) Eto, nadam se da je korektan prijedlog :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:44, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)
Držim da bi Vitekov članak, koji je vrlo dobar, mogao biti bolji (mogle bi se dodati sekcije o istočnoazijskom odnosu prema radu, podjeli na plave i bijele ovratnike i sl.), ali mi nimalo ne bi smetalo da ide kao izabrani članak i u ovom obliku. Slažem se da dominacija biografskih članaka o ličnostima iz anglosaksonskog svijeta bode oči, i trebalo bi nešto više raznolikosti. Edgarov prijedlog - da sada ide Carroll, a sljedeći mjesec rad - mi se čini dobrim. Ako ostali korisnici misle drukčije, vrijeme je da se izjasne o tome. --OC Ripper (razgovor) 21:56, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)

S na 4 glasa za i 1 protiv, mislim da se može zaključiti kako je članak Lewis Carroll izabrani članak za septembar/rujan 2012. --OC Ripper (razgovor) 23:53, 31 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Tekst oktobra[uredi | uredi kod]

Ljudski rad[uredi | uredi kod]

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za - --Rjecina2 (razgovor) 08:46, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za --W i k iR 10:42, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Kao i prvi puta --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:23, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)

Protiv[uredi | uredi kod]

Komentari[uredi | uredi kod]

S 3 glasa za i nijednim protiv, mislim da se može zaključiti kako je članak Ljudski rad izabrani članak za oktobar/listopad 2012. --OC Ripper (razgovor) 19:06, 30 rujan-септембар 2012 (CEST)

Tekst novembra[uredi | uredi kod]

Conan the Barbarian (1982 film)[uredi | uredi kod]

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Najveći napisan tekst ovog mjeseca, a da nije prepisan s neke druge južnoslovenske wiki pa zadovoljava sve osnovne uvjete--Rjecina2 (razgovor) 11:02, 28 oktobar-листопад 2012 (CET)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Svakako --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:37, 28 oktobar-листопад 2012 (CET)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Također. --OC Ripper (razgovor) 16:51, 28 oktobar-листопад 2012 (CET)

Protiv[uredi | uredi kod]

Komentari[uredi | uredi kod]

  • Kud ćeš bolje dobrodošlice od toga da ti članak odmah bude nominiran za izabrani. Hvala.--Seiya (razgovor) 20:30, 28 oktobar-листопад 2012 (CET)

S 3 glasa za i nijednim protiv, mislim da se može zaključiti kako je članak Conan the Barbarian (1982 film) izabrani članak za novembar/studeni 2012. --OC Ripper (razgovor) 20:32, 31 oktobar-листопад 2012 (CET)

Po meni članak zaslužuje da se nalazi na izborima za izabrani članak. --Sunđer (razgovor) 18:49, 28 oktobar-листопад 2012 (CET)

Za[uredi | uredi kod]

Protiv[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao crveni znak s minusom Protiv - nesređeno, nešto je kopirano sa sr.wiki (ako ne i sve, nisam gledao) + Conan je znatno bolji --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:59, 28 oktobar-листопад 2012 (CET)

Tekst veljače/februara[uredi | uredi kod]

Aria (anime)[uredi | uredi kod]

Čisto da imamo barem još jedan anime za izabrani članak.--Seiya (razgovor) 18:40, 3 siječanj-јануар 2013 (CET)

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Ako je anime u pitanju, još uz to odličan članak, uvijek 。◕‿◕。 --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:22, 3 siječanj-јануар 2013 (CET)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za --W i k iR 21:30, 3 siječanj-јануар 2013 (CET)

Protiv[uredi | uredi kod]

Komentari[uredi | uredi kod]

S obzirom da nema glasova protiv, mislim da se može zaključiti kako je članak Aria (anime) izabrani članak za period od 1-15. februara/veljače 2013. --OC Ripper (razgovor) 10:59, 31 siječanj-јануар 2013 (CET)

Franz Kafka[uredi | uredi kod]

Nismo imali biografiju još od rujna, a ova nije vezana uz anglofone zemlje. Ovo je, da se razumije, prijedlog za 16. veljače do 1. ožujka --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:30, 16 siječanj-јануар 2013 (CET)

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za--Seiya (razgovor) 12:54, 18 siječanj-јануар 2013 (CET)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za--W i k iR 14:54, 4 februar-вељача 2013 (CET)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za --Mladifilozof (razgovor) 17:18, 7 februar-вељача 2013 (CET)
  4. Okrugao zeleni znak s plusom Za--Rjecina2 (razgovor) 20:01, 7 februar-вељача 2013 (CET)

Protiv[uredi | uredi kod]

Komentari[uredi | uredi kod]

Rješite problem bibliografije. Ako gledamo bajtove više od trećine teksta je bibliografija. Ako gledamo dužinu teksta pola njega je bibliografija !? Koji je smisao toga ??? --Rjecina2 (razgovor) 20:01, 7 februar-вељача 2013 (CET)

Ne razumijem? O čemu se radi? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:19, 7 februar-вељача 2013 (CET)
Znam da ćete reći da je tako i na en wiki od kuda je sve prepisano, ali činjenica da je riječ o overkill izvorima. Na engleskoj wiki je do toga došlo zbog svađe,a ovdje za to nema smisla + nisam nikad vidio tekst s toliko izvora i sumnjam da je zbog toga u skladu s svim wiki pravilima.--Rjecina2 (razgovor) 22:35, 7 februar-вељача 2013 (CET)
Izvore nisam postavio ja, ali ne vidim problem, iskreno :/ Mislim da, svakako, izvora ima jako puno, tu se slažem, ali zar je referenciranost članka problem? Meni ne. Ako većina, pak, bude za, sredit će se i to :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:36, 7 februar-вељача 2013 (CET)
Ma neće se o tome glasovati (!?!?) i nemojmo zaboraviti da wiki nije demokracija. Trebalo bi revertirati onih 40.000 bajtova koje je s copy/paste (valjda) ubacio Seiya. Da me to toliko muči ja bi sam revertirao. Samo sam komentirao da kvari tekst.Pozz--Rjecina2 (razgovor) 22:50, 7 februar-вељача 2013 (CET)
Tko je spominjao glasovanje? :S Krivo sam se, možda, izrazio... želio sam reći... ako se još netko pobuni... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:56, 7 februar-вељача 2013 (CET)
Bibliografija je neophodna. Bez nje izvori su nepotpuni, usudio bi se čak reći besmisleni. Imali bi npr. referencu "O'Neill 2004, p. 681.", a ne bi znali na što se odnosi: koji O'Neill? Koje mu je uopće prvo ime? Koja knjiga, časopis, žurnal...? Ne bi se moglo naći u članku, nego bi čitatelj morao po internetu tražiti među stotinama O'Neilla samo da provjeri istinitost tog izvora u članku. --Seiya (razgovor) 20:46, 9 februar-вељача 2013 (CET)


Uzimajući u obzir sve primjedbe, mislim da se može zaključiti kako je članak Franz Kafka izabrani članak za period od 15-28. februara/veljače 2013. --OC Ripper (razgovor) 08:32, 14 februar-вељача 2013 (CET)

Da, znam da bi, ako Kafka prođe, bila dva moja za redom, ali zato i ne stavljam datum jer ovaj članak, ukoliko se zajednica složi, što se mene tiče, može ići na glavnu kad god. Ne mora, dakle, odmah nakon Kafke (ako ovaj prođe). Dakle, na filmu radim dosta dugo, skoro mjesec dana, ako se ne varam, tražio sam i kopao po svim mogućim izvorima na webu da što detaljnije predočim relevantne činjenice i informacije te da prikažem pogled na sve to iz obe perspektive. Mada smo sada imali nešto članaka o filmovima i serijama, otkako sam ja ovdje, samo je Lea i Darija bio izabrani članak s područja ex-Yu filma, a mislim da je ovaj članak jednake, ako ne i bolje kvalitete tako da bi mi bilo drago kad bi bio na naslovnoj - što zbog uloženog truda i rada, kategorije, ali i same tematike i kvalitete filma. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:22, 4 februar-вељача 2013 (CET)

Za[uredi | uredi kod]

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za Odličan članak, svaka čast autoru!--W i k iR 14:51, 4 februar-вељача 2013 (CET)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za--Seiya (razgovor) 12:49, 6 februar-вељача 2013 (CET)

Protiv[uredi | uredi kod]

Komentari[uredi | uredi kod]

Zahvaljujem kolegi :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:54, 4 februar-вељача 2013 (CET)

S obzirom da nema glasova protiv, a dogovor oko kronologije nije postignut niti pokrenut, mislim da se može zaključiti da je članak Svećenikova djeca izabrani članak za period od 1-15. marta/ožujka 2013. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:17, 1 ožujak-март 2013 (CET)