Vojvođanska banka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Novi Sad filijala
Vojvođanska banka - Trg Slobode 5-7
Vojvođanska Banka a.d.
Tip Bankarstvo
Osnovana 1868.
Sjedište Novi Sad, Vojvodina
Web-sajtwww.voban.rs

Vojvođanska banka a.d Novi Sad

Sa tradicijom dugom 150 godina, Vojvođanska banka uspešno posluje u Srbiji i predstavlja jedan od najpoznatijih domaćih brendova u zemlji. Vojvođanska banka je među deset najvećih banaka u Srbiji po veličini aktive. Sa četvrtom najvećom mrežom u Srbiji, četiri regionalna biznis centra za mala i srednja preduzeća i sa više od milion klijenata, Vojvođanska banka pokriva teritoriju celu zemlje.

Privatizacijom 2006. godine, Banka je prodata grupaciji Nacionalna banka Grčke. Dana 1. decembra 2017. godine, OTP banka Srbija objavila je završetak akvizicije 100% vlasništva Vojvođanske banke i na taj način Banka je postala članica OTP Grupe, najvećeg pružaoca finansijskih usluga u Mađarskoj i dominantnog regionalnog igrača na tržištu Centralne i Istočne Evrope. Ovo označava početak stvaranja snažne integrisane banke koja nudi širok spektar unapređenih finansijskih proizvoda i usluga.

Očekuje se da će proces integracije trajati do proleća 2019. godine.

OTP banka Srbija trenutno raspolaže mrežom od 52 filijale i 119 bankomata, dok Vojvođanska banka ima 104 filijale i 137 bankomata. Nakon integrisanja, Banka će biti sedma u Srbiji po veličini aktive i treća po veličini mreže filijala i obuhvataće preko 5% ukupnog finansijskog tržišta Srbije.

Zgrada banke na Trgu Slobode u Novom Sadu


Istorijat[uredi | uredi kod]

Najstarija filijala Vojvođanske banke, osnovana je 1868. godine u Somboru, kao kreditna zadruga. Skoro vek nakon otvaranja prve filijale, banka počinje da razvija svoje poslovanje i postaje poslovna investiciona banka koja menja naziv u Privredna banka Novi Sad. Pored menjačkih, deviznih i kreditnih poslova u zemlji, 1967. godine, banka dobija ovlašćenja i za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom. Od 1968. do 1972. godine, Privredna banka Novi Sad se naglo razvija i širi svoju mrežu filijala pripajanjem manjih lokalnih banaka, kao što su: Komercijalna banka Senta, Komercijalna banka Bačka Topola, Sremska banka Sremska Mitrovica, Kreditna banka Kula i Kreditna Banka Zrenjanin.

Od 1968. godine, Vojvođanska banka kao udružena, učestvuje u Međunarodnoj korporaciji za investicije u Jugoslaviji sa sedištem u Luksemburgu, a nekoliko godina potom uspostavlja korespondentne i kontokorentne odnose sa inostranim bankama radi obavljanja različitih vrsta bankarskog poslovanja.

Privredna banka menja ime u Vojvođanska banka 1973. godine i tada predstavlja jednu od najvećih banaka na području stare Jugoslavije, sa 16 filijala i glavnim sedištem. Dve godine kasnije, odobravanjem prvog Opšteg jugoslovenskog kredita za razvoj poljoprivrede ozvaničena je saradnja sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Ubrzo potom formiran je sistem udružene banke, koji je činio 17 osnovnih banaka, te je prepoznata potreba za transformacijom. Transformacija je i realizovana od 1978. do 1986. godine, a rezultirala je naglim razvijanjem korespondentskih odnosa sa 342 banke u 76 zemalja sveta.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka Vojvođanska banka otvara samostalna predstavništa u Njujorku, Londonu i Frankfurtu, dok u saradnji sa ostalim bankama sa jugoslovenskog tržišta, posluje i u Moskvi, Teheranu i Pekingu.

Od 1983. do 1986. godine Vojvođanska banka je član Konzorcijuma jugoslovenskih banaka u realizaciji prvog zajma Međunarodne finansijske korporacije za razvoj male privrede, dok je od 1986. godine ovlašćena za obavljanje kreditnih poslova sa inostranstvom u svoje ime i za svoj račun, kao i za račun osnovnih banaka. Godinu dana nakon toga, banka potpisuje ugovor sa Međunarodnom finansijskom korporacijom o kreditu u visini od 50 miliona dolara za finansiranje izvozno orijentisane privrede SAP Vojvodine.

Nakon utemeljene saradnje sa Međunarodnim finansijskim institucijama, Vojvođanska banka je 1993. godine uključena u platni sistem VISA International, a dve godine kasnije menja naziv iz Vojvođanska banka d.d. u Vojvođanska banka a.d. i prva od svih poslovnih banaka dobija odobrenje od centralne banke za obavljanje poslova sa hartijama od vrednosti. Takođe, 1998. godine postaje jedina banka u zemlji koja ima ovlašćenje za obavljanje procene vrednosti kapitala velikih preduzeća.

Nakon ekonomskih sankcija 2000. godine, Vojvođanska banka obnavlja saradnju sa platnim sistemima VISA i EUROPAY.

Od 2002. godine, na osnovu Zakona o regulisanju odnosa izmedju SRJ i pravnih lica i banaka sa teritorije SRJ, koje su prvobitni dužnici ili garanti prema poveriocima Pariskog i Londonskog kluba, kao i Zakona o regulisanju javnog duga SRJ po osnovu devizne štednje, država postaje većinski vlasnik Vojvođanske banke. Od tada, banka je u potpunosti osposobljena da obavlja poslove izrade kartica po međunarodnim standardima, kao i da trguje sa obveznicama stare devizne štednje. Takođe, tad je uvedeno elektronsko bankarstvo.

Vojvođanska banka je i prva domaća banka koja je uvela VISA Internet karticu, 2003. godine, a tada je i izvršena prva čip transakcija u Srbiji na POS terminalu. Takođe, dobijena je licenca za rad sa DINA karticom i zaključeni su okvirni kreditini sporazumi sa 10 velikih stranih banaka uz pokriće agencija za osiguranje kredita iz Nemačke, Italije, Mađarske, Švajcarske i Poljske.

Krajem 2006. godine izvršena je akvizicija Vojvođanske banke a.d. Novi Sad od strane Nacionalne banke Grčke (National Bank of Greece). Ova akvizicija Vojvođanske banke putem procesa privatizacije za koju je bilo zainteresovano 11 evropskih banaka, smatra se najvećom prodajom banke u državnom vlasništvu u Srbiji.

U februaru 2008. godine, Nacionalna banka Grčke a.d. Beograd, koja je poslovala pod tim nazivom na srpskom tržištu, pripojena je Vojvođanskoj banci a.d. Novi Sad i od tada dve banke posluju pod nazivom „Vojvođanska banka akcionarsko društvo Novi Sad“, sa sedištem u Novom Sadu.

Dana 1. decembra 2017. godine, OTP banka Srbija objavila je završetak akvizicije 100% vlasništva Vojvođanske banke i na taj način Banka je postala članica OTP Grupe, najvećeg pružaoca finansijskih usluga u Mađarskoj i dominantnog regionalnog igrača na tržištu Centralne i Istočne Evrope. Ovo označava početak stvaranja snažne integrisane banke koja nudi širok spektar unapređenih finansijskih proizvoda i usluga.

OTP banka Srbija trenutno raspolaže mrežom od 52 filijale i 119 bankomata, dok Vojvođanska banka ima 104 filijala i 135 bankomata. Nakon integrisanja, Banka će biti sedma u Srbiji po veličini aktive i treća po veličini mreže filijala i obuhvataće preko 5% ukupnog finansijskog tržišta Srbije.

Zgrada Muzeja avijacije


Društveno odgovorno poslovanje[uredi | uredi kod]

Vojvođanska banka je zvanična Arhivirano 2017-01-17 na Wayback Machine-u banka Olimpijskog komiteta i Olimpijskog tima Srbije već peti ciklus zaredom i podržava najbolje sportiste iz Srbije (od 2004. godine). Pored donacija različitim organizacijama, društvenim grupama i ustanovama kulture u vidu računara ili finansijske pomoći, banka je i donator projekta “Budi svoj” Arhivirano 2016-12-15 na Wayback Machine-u za socijalnu inkluziju i uspešno odrastanje dece bez roditeljskog staranja. Program je namenjen mladima starosti između 15 i 19 godina, koji nakon boravka u ustanovama i hraniteljskim porodicama započinju samostalan život. Cilj projekta je da se ova grupa mladih motiviše da poveća svoje interesovanje za dalje obrazovanje i da spremnije dočeka svoje osamostaljivanje kao i da poveća svoje šanse za zaposlenje.

Članovi Izvršnog Odbora[uredi | uredi kod]

Menadžment banke

Predrag Vasić – Predsednik Izvršnog Odbora Vojvođanske banke a.d. Novi Sad,

Spyridon Ntallas – CFO/Član Izvršnog Odbora Vojvođanske banke a.d. Novi Sad,

Nenad Bungin - Član Izvršnog Odbora Vojvođanske banke a.d. Novi Sad,

Marko Rakić - Član Izvršnog Odbora Vojvođanske banke a.d. Novi Sad,


Mreža[uredi | uredi kod]

Na teritoriji Srbije, Vojvođanska banka ima ukupno 104 filijale u 80 gradova sa stanjem na dan 31.08.2018. [1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]