Srednjovjekovni grčki jezik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vizantijski grčki jezik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srednjovjekovni grčki
Regijeistočni Mediteran
Izumrorazvio se moderni grčki iza 1453.
Jezična porodicaindoevropski
Pismogrčki alfabet
Jezični kodovi
ISO 639-1
ISO 639-2gre
ISO 639-3gkm
Ovaj članak sadrži IPA fonetske simbole. Bez adekvatne softverske podrške, mogli biste vidjeti upitnike, kutijice ili druge simole umjesto Unicode znakova. Za vodič kroz IPA simbole, pogledajte Pomoć:IPA.

Srednjovjekovni grčki, također poznat i kao bizantski grčki (vizantijski grčki),[1] je naziv za stadij u razvoju grčkog jezika u periodu od početka srednjeg vijeka oko 600. i osmanskog osvajanja Carigrada 1453. Od 7. vijeka nadalje, grčki je bio jedini službeni jezik Bizantskog Carstva, zbog čega se naziva bizantski grčki. Proučavanje srednjovjekovnog grčkog jezika i književnosti je važan dio bizantologije, odnosno proučavanja historije i kulture bizantskog carstva.

Počeci srednjovjekovnog grčkog se ponekad datiraju mnogo ranije, čak u početku 4. vijeka ili 330. godine, kada se političko središte rimske države premjestilo u Konstantinopol, odnosno u godinu 395. kada je Carstvo podijeljeno. Većina stručnjaka ga, međutim, vezuje uz velike i drastične promjene u 7. vijeku koje su se odrazile na istočnorimsko-bizantsko društvo i kulturu. Srednjovjekovni grčki se smatra vezom između drevnog i modernog oblika jezika, s obzirom da je književnost još uvijek pod snažnim uticajem starogrčkog, dok se pojavljuju mnogi novi lingvistički oblici karakteristični za moderni grčki.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Potisuje se peticija za ISO639-3 kod srednjovjekovnog grčkog: gkm SIL

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]