Vijetnamski otadžbinski front

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vijetnamski otadžbinski front
Mặt Trận Tổ Quốc Việt Nam
Bieutrung MTTQVN.gif
Generalni sekretar Vu Čong Kim
Osnovana februar 1977.
Država Vijetnam
Nacionalna skupština
496 / 500

Vijetnamski otadžbinski front (vij. Mặt Trận Tổ Quốc Việt Nam) osnovan je februara 1977. godine spajanjem Vijetnamskog otadžbinskog fronta Severnog Vijetnama, Narodnog fronta za oslobođenje Južnog Vijetnama i Saveza nacionalnih, demokratskih i mirovnih snaga Vijetnama u Južnom Vijetnamu. Front je masovna organizacija koja okuplja provladine snage u Vijetnamu i blisko sarađuje s Komunističkom partijom Vijetnama i vladom Vijetnama. Partija-predvodnica fronta je Komunistička partija Vijetnama.

U osnivanju Vijetnamskog otadžbinskog fronta takođe su učestvovale frakcije Vijetkonga, Vijetnamska opšta federacija rada, Omladinski savez vijetnamskih pionira i Savez komunističke omladine Ho Ši Min. Bivše članice fronta su Demokratska partija Vijetnama i Socijalistička partija Vijetnama, koje su raspuštene 1988. godine.

Unutar fronta deluju i neke zvanično priznate religijske grupacije.

Vijatnamska vlada mnoge socijalne programe sprovodi kroz front. Jedan od poslednjih programa dodeljenih frontu bila je kampanja za smanjenje gladi. Front je takođe zadužen i za sprovođenje zanične vladine politike prema religiji, te odlučuje o podobnosti pojedinih verskih zajednica.

Budući da je front baziran na masovnom učešću naroda u njegovoj aktivnosti i narodnoj mobilizaciji, na njega se gleda kao na predstavnika naroda, te mu sam vijetnamski ustav i mnogi zakoni garantuju tu ulogu. Poželjno je i da što više kandidata na izborima budu članovi fronta.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]