Veronica Guerin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Veronica Guerin
Veronica Guerin 1.jpg
bista Veronice Guerin u Dublinskom zamku
Rođen/a 5. jul 1958. (1958-07-05)[1]
Dublin, Irska
Umro/la 26. jun 1996. (dob: 37)
Autoput Naas, Newlands Cross, Grofovija Dublin, Irska
Obrazovanje Trinity College, Dublin
Zanimanje knjigovođa, novinarka
Bračni drug Graham Turley
Djeca Cathal
Vjeroispovjest rimokatolik
Godine aktivnosti

Veronica Guerin (Dublin, 5. jul 1958Dublin, 26. jun 1996) je bila irska novinarka, poznata po tome što je, pišući o organiziranom kriminalu u Irskoj, a prije svega dotada "nedodirljivim" narkobosovima, postala metom prijetnji, fizički napad, a na kraju i atentata u kome je ubijena. Taj je slučaj izazvao zgražanje ne samo u irskoj, nego i u međunarodnoj javnosti, pogotovo u Zapadnoj Evropi gdje je tada bila rijetkost da novinare ubijaju zbog njihovog posla. Guerin je zbog toga status mučenice i simbola rizika koje sa sobom donosi prakticiranje istraživačkog novinarstva. Njeno ubistvo je u Irskoj također potaklo osnivanje Criminal Assets Bureau (sh. Biro za zločinačka sredstva) sa širokim ovlastima da se konfiscira imovina osumnjičenih i osuđenih kriminalaca, a među kojima su se nalazili i oni kojima se pripisuje Guerinino ubistvo.

O njenom životu su snimljena dva filma - When the Sky Falls iz 2000. godine gdje lik temeljen na njoj tumači Joan Allen i biografski film Veronica Guerin iz 2003. gdje je njen lik tumačila Cate Blanchet.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. O'Reilly, Emily (1998). Veronica Guerin: The Life and Death of a Crime Reporter. London: Random House. str. 13. ISBN 978-0-09-976151-8. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]