Verina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Verina
istočnorimska carica
Kovanica sa likom Verine
Puno ime Aelia Verina
Umro/la 484
Mjesto smrti Utvrđenje Papirij, Izaurija
Bračni drug/žica Lav I Tračanin
Potomstvo Ariadne, Leontija, neimenovani sin.
Dinastija Lavova dinastija

Elija Verina (latinski: Aelia Verina, ? - 484) bila je istočnorimska carica, odnosno supruga cara Lava I. Njen brat Vasilisk (Bazilisk) je nakratko uzuprirao carsko prijestolje, a kćer Arijadna bila carica, odnosno supruga careva Zenona i Anastazija I. Njen unuk Lav II je također nakratko bio na istočnorimskom prijestolju. Poznata je po brojnim spletkama na istočnorimskom dvoru.

Njeno porijeklo je posljednjih godina predmet špekulacija među historičarima, koji je povezuju sa Odoakrom ili raznim istočnogermanskim poglavicama koje su služili kao federati u rimskoj vojsci 5. vijeka. U svakom slučaju, bila je udana za Lava, oficira u istočnorimskoj vojsci kome je rodila kćeri Arijadnu i Leontiju, te neimenovanog sina koji je umro 463. Caricom je postala godine 457. kada su nakon smrti Markijana bizantski Senat i vojska za novog cara izabrali njenog muža.

Godine 467. kćer Arijadna se udala za izaurijskog oficira Zenona. Njihovo dijete - mladi Lav je neposredno pred djedovu smrt proglašen cezarom. Poslije smrti Lava I godine 474. Verina je postala carica majka, ali joj je zet Zenon preuzeo prijestolje nakon unukove smrti 474.

Verina se potom uključila u zavjeru protiv zeta, zahvaljujući kojoj je Zenon protjeran iz Konstantinopola, i za novog cara proglašen Verinin brat Vasilisk. Međutim, Vasiliskova likvidacija Verininog ljubavnika Patricija je Verinu potakla da se okrene protiv brata koji je 476. svrgnut i srušen s prijestolja.

Verina se potom pomirila sa zetom, ali je zato stekla novog neprijatelja u liku generala Ila, koga je više puta pokušala ubiti. Godine 480. je prognana u Izauriju. Kada je 483. izbila pobuna protiv Zenona, njen grad su carevi lojalisti stavili pod opsadu. Tokom nje je Verina umrla.

Kraljevske titule
Prethodi:
Pulherija
Bizantska carica
457–474
Slijedi:
Arijadna

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]