Velika siva sova

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Velika siva sova
Strix nebulosaRB.jpg
Strix nebulosa, Whitby, Ontario, Kanada
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Strigiformes
Porodica: Strigidae
Rod: Strix
Vrsta: S. nebulosa
Strix nebulosa (Chouette lapone) - 393.jpg

Velika siva sova (lat. Strix nebulosa), vrsta ptica koja pripada redu sova (Strigiformes) i porodici pravih sova (Strigidae). Za razliku od šumske sove iz istog roda, pripada velikim sovama, telo je dužine od 61 do 84 cm i raspon krila oko 140 cm u proseku. Ova zbijena sova sivog perja lovi plen uglavnom noću. Ima krupne oči sa žutim beonjačama i nema ušne ćube. Ne nalazi se na IUCN crvenoj listi i procenjene su kao „najmanja briga“ jer ima široko rasprostranjenje.

Opis vrste[uredi - уреди | uredi izvor]

Velika siva sova je jedna od najvećih vrsta sova na svetu. U poređenju sa velikom ušarom ima neznatno duže telo, ali manji raspon krila. Velika siva sova je tamno sive boje, prošarana belim prugama i prugama svetlijih nijansi sive. Na engleskom jeziku je poznata kao „Velika siva sova“ (engl. Great Gray Owl). Ima velik raspon krila, do 152 cm, kod ženki u proseku 142 cm, a kod mužjaka 140 cm. Teške su od 790 do 1454 g, imaju veliku glavu i dugačak rep. Veličina glave, i istaknut facijalni-disk čine da žute oči izgledaju male. Noge su jako operjale i teško se mogu zapaziti [1].

Način života[uredi - уреди | uredi izvor]

Stanište i ishrana[uredi - уреди | uredi izvor]

Gnežđenje i razmnožavanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Rasprostranjenost[uredi - уреди | uredi izvor]

Vrsta je prisutna u Belorusiji, Kazahstanu, Kanadi, Kini, Litvaniji, Mongoliji, Norveškoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajini, Finskoj i Švedskoj. Vrsta je povremeno prisutna, ili je migratorna vrsta u Nemačkoj i Poljskoj.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Deane P. Lewis. "Great Gray Owl - Strix nebulosa" (((en))). OwlPages.com. http://www.owlpages.com/owls.php?genus=Strix&species=nebulosa. pristupljeno 14. avgust 2010. 

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]