Vanishing Point

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Vanishing Point (razvrstavanje).
Vanishing Point
RežijaRichard C. Sarafian
Producent
Scenario

sinopsis: Malcolm Hart
Uloge
Muzika
FotografijaJohn A. Alonzo
MontažaStefan Arnsten
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
13. 3. 1971 (1971-03-13)
Trajanje98 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,585.000 $[1]
Bruto prihod12,442.673 $

Vanishing Point (sh. Točka nestajanja) je američki akcijski film snimljen 1971. godine u režiji Richarda C. Sarafiana koji se smatra jednim od klasičnih ostvarenja žanra. Protagonist, koga tumači Barry Newman, je profesionalni vozač, bivši policajac i vijetnamski veteran, koji radi kao dostavljač automobila te se prilikom jednog takvog posla okladi da će dostaviti Dodge Challenger iz Colorada u San Francisco za manje od 15 sati. Njegovo nastojanje da stigne što prije ga dovede u sukob sa prometnim policajcima te izazove spektakularnu automobilsku potjeru širom američkog Jugozapada.

Film je nastao po scenariju kubanskog književnika Guillerma Cabrere Infantea (koji je pisao pod pseudonimom "G. Cain"), inspiriranog istinitim događajima vezanim uz "pomaknute" prometne policajce, odnosno mladića koji je smrtno stradao u policijskoj potjeri. Projekt je zainteresirao kako Sarafiana, tako i Richarda D. Zanucka, jednog od direktora studija 20th Century Fox, koji je u njemu vidio priliku da se promovira kontrakultura, odnosno iskoristi antiestablišmentsko raspoloženje mlade publike, koje je nekoliko godina ranije od sličnog filma Goli u sedlu načinilo veliki hit. Iako su financijski problemi studija ograničili budžet, Sarafian se tome prilagodio tokom snimanja, te angažirao tada najbolje kaskadere i stvorio niz impresivnih scena automobilskih potjera.

Iako prilikom američke premijere nije imao uspjeha, postao je veliki hit u Evropi, a što je Fox natjeralo da ga prikazuje u dvostrukoj predstavi sa Francuskom vezom; nakon toga je stekao posebnu popularnost među publikom drive in kina. Iako ga ni kritičari ispočetka nisu previše hvalili, sa vremenom je i među njima stekao ugled kao uzor za brojne kasnije akcijske filmove.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989, p. 256. ISBN 978-0-8108-4244-1.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]