Vaksince

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vaksince
mak. Vaksince
Osnovni podaci
Država  Severna Makedonija
Opština Lipkovo
Stanovništvo
Stanovništvo (2002) 2.479
Geografija
Koordinate 42°12′22″N 21°39′47″E / 42.2061°N 21.6631°E / 42.2061; 21.6631
Nadmorska visina 460 m
Vaksince na mapi Severne Makedonije
Vaksince
Vaksince
Vaksince (Severne Makedonije)
Ostali podaci
Poštanski kod 1324
Pozivni broj (+389) 031
Registarska oznaka KU


Koordinate: 42° 12′ 22" SGŠ, 21° 39′ 47" IGD
Vaksince (mak. Vaksince) je naselje u Republici Makedoniji, u severnom delu države. Vaksince pripada opštini Lipkovo.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Vaksince je smešteno u severnom delu Republike Makedonije. Od najbližeg većeg grada, Kumanova, naselje je udaljeno 15 km severozapadno.

Naselje Vaksince je u zapadnom delu istorijske oblasti Žegligovo. Naselje je položeno u istočnom podnožju Skopske Crne Gore, dok se ka istoku pruža polje. Nadmorska visina naselja je približno 460 metara.

Mesna klima je kontinentalna.

Istorija[uredi | uredi kod]

Otomansko carstvo, Srbija, Jugoslavija, Severna Makedonija

Vaksince je, kao i cijela regija Makedonije, vekovima pripadala Osmanskom carstvu. Kada se raspala početkom 20. vijeka, Albanija je stekla nezavisnost 28. novembra 1912. godine, tokom koje je većina građana Vaksinca i okoline bila za pripad njihovog kraja ovoj novoj državi. Međutim, Srbija je uspela da ubedi velike sile da većina albanskih naselja u Makedoniji potpada pod njenu vlast, uključujući i Vaksince. Između 1918. i 1991. godine Vaksince je pripadalo Jugoslaviji, a od tada Sjevernoj Makedoniji (do 2019. Republika Makedonija).

Makedonsko-albanski sukob 2001

Lokacija Vaksinca u zonama sukoba 2001. godine Vaksince je 2001. godine bilo jedno od poprišta albanskog ustanka u Makedoniji. Mesto je steklo glas i van granica Republike Makedonije jer su se u maju te godine ovde odigrali jaki oružani sukobi između albanskih pobunjenika, koji su pripadali OVK, i makedonske vojske. Albanski borci su ubili dva makedonska vojnika, a trećeg zarobili u blizini sela. Makedonska vojska je tada napala Vaksince jurišnim helikopterima i artiljerijskom vatrom. Makedonske trupe uspele su da upucaju komandanta albanskih pobunjenika Fadila Nimanija. Nakon toga je zaustavljeno granatiranje mjesta.

Sveukupno, nekoliko albanskih civila, dva borca ​​OVK i nekoliko makedonskih vojnika i policajaca izgubilo je život u sukobima oko Vaksinca. Dve albanske stranke u Makedoniji osudile su akcije OVK i pretnju albanskim civilima artiljerijskom vatrom vojske.

Vaksince su, kao i druga mjesta u regionu, tada pomno pratile međunarodne misije OSCE-a, NATO-a i EU. Makedonska vojska i policija povremeno nisu imale kontrolu nad Vaksincem čak ni nakon sukoba. U jesen 2003. godine selo je ponovo okupirala makedonska vojska.

Do danas ima mnogo Albanaca u regionu koji žele da se pridruže Kosovu. U septembru 2007. došlo je do pucnjave između bivših boraca OVK i makedonske policije. Dvije osobe su poginule, među kojima i komandir regionalne policije.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Vaksince je prema poslednjem popisu iz 2002. godine imalo 2.479 stanovnika.

Pretežno stanovništvo u naselju su Albanci (99%).

Većinska veroispovest je islam.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]