Legio VI Ferrata

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice VI gvozdena legija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Natpis

Legio VI Ferrata (gvozdena) je bila jedna od legija rimske vojske koju je prvobitno regrutovao Cezar, sa galskih teritorija u podnožju Alpa, Venecije i Histrije, u avgustu 52. godine pne. Nadimak ferrata — „gvozdena“ — verovatno je dobila po metalnom oklopu koji su nosili njeni legionari. Kasnije je bila poznata i pod imenom Legio VI Ferrata Fidelis Constans. Njen simbol, kao i kod ostalih Cezarovih legija bio je bik. Takođe je nosila i simbol u obliku vučice koja doji Romulusa i Remusa.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prvo borbeno angažovanje ova legija je imala u Cezarovom ratu protiv Gala (58—51. Godine pne.), odnosno njihovog vođe Vercingetoriksa, koji je bio pod opsadom u utvrđenom mestu Alesija.

Čini se da je ova legija u rimskom građanskom ratu bila najmobilnija od svih. Borila se u Hispaniji u leto 49. godine pne. Početkom 48. godine pne. služila je u Dyrrhachiumu (Drač u današnjoj Albaniji), učestvovala u bici kod Pharsalusa (centralna Grčka), pratila Cezara u Aleksandriju i direktno doprinela pobedi u bici kod Zele (današnja Zila, u istočnoj Turskoj).

Tokom ovih vojnih kampanja Legio VI Ferrata hrabro se borila i pretrpela je velike gubitke pa je Cezar odlučio da je vrati u Italiju na određeno vreme. Nakon Cezarovog ubistva 44. godine pne., legiju je obnovio Marko Emilije Lepid, a zatim je predao pod komandu Marka Antonija. Nakon bitke protiv Kasija i Bruta jedan deo veterana se „penzionisao“ kod Beneventa u Italiji, a druge je Marko Antonije poveo na istok, u Judeju. Nakon što su pomogli kralju Herod u da osvoji vlast, legija je ostala stacionirana u Judeji.

U ratu između Marka Antonija i Oktavijana Avgusta Legio VI Ferrata je upućena u Grčku ali je u pomorskoj bici kod Akcija Marko Antonije poražen a Ferrata desetkovana. Jedan deo legionara se penzionisao u Bilisu, u Iliriku (današnja Valona, na jugu Albanije). Posle toga (ostatak) legije je upućen u Siriju, pa je legija i ostala na području bliskog istoka do kraja (oko 250. godine).

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Livius.org Arhivirano 2015-04-24 na Wayback Machine-u
  • D. L. Kennedy, «Legio VI Ferrata: The Annexation and Early Garrison of Arabia», Harvard Studies in Classical Philology, Vol. 84, (1980), pp. 283-309.‏
  • D. Kennedy, H. Falahat, «Castra legionis, a building inscription for the legionary fortress at Udruh near Petra», Journal of Roman Archaeology, 2008, p. 150-169.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]