Usher (pjevač)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ašer na dodeli MTV nagrada 2004. godine

Ašer Rejmond IV, poznat kao Ašer, rođen je 14. oktobra 1978. godine u Dalasu, država Teksas (SAD), ali je uskoro po rođenju njegova majka preselila porodicu u Čatanugu, Tenezi. On je vrlo poznat američki pevač, plesač, pisac pesama i glumac. Postao je R'n'B pevač 1990. godine, a od 2000. je jedan od najvećih stvaralaca u ovom žanru muzike jer je imao velikih uspeha sa singlovima i albumima.

Počeo je da se bavi pevanjem u crkvenom horu i već tada je njegov talenat bio očigledan. Njegov talenat je otkrio P Diddy (Šon Koms).

My Way je album koji se istakao singlovima You make me wanna i Nice and slow. Za njim je stigao i album 8701 sa hitovima U remind me, U got it bad, U dont have to call. Ašer je osvojio Gremi nagradu za najbolji za Najbolji R'n'B vokal na dodeli Gremi nagrada 2001. godine za hit U remind me sa albuma 8701.

Njegov album iz 2004. Confessons je prodat u 1,1 milion primeraka u Americi za samo nedelju dana, što je ujedno i najprodavaniji alum ove vrste muzike ikada. Pesma Yeah koju izvodi sa Ludakrisom i Lil Džonom se popeo na prva mesta top 100 lista Amerike, Evrope, Australije, Svetske R'n'B liste, a u isto vreme i Norveške, Švedske, Engleske i Nemačke top liste. Confessons je prodat u 9 miliona primeraka što ga čini najprodavanijim albumom u SAD 2004. godine.

U SAD su se pojavile kartice sa njegovim likom što je uspelo, pre njega, samo jednoj grupi. Jedini je pevač kome je pošlo za rukom da dospe na prvo mesto top lista za samo nekoliko dana, osim Bitlsima i Elvisu Prisliju.