Univerzitet u Regensburgu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Regensburgu
Universität Regensburg
Logo univerziteta
Historija
OsnivačBavarski Landtag
Osnivanje1962.
Administracija
PotpredsednikUdo Hebel
Akademsko osoblje1,612[1]
Studenti
Broj studenata21,088[2]
Službene stranice
www.uni-regensburg.de

Univerzitet u Regenzburgu (nem. Universität Regensburg) je javni istraživački univerzitet u Regenzburgu u Nemačkoj. Univerzitet je osnovan 18. jula 1962. godine od strane Landtaga Bavarske kao četvrti punopravni univerzitet u Bavarskoj. Univerzitet je zvanično otvorio vrata u zimskom semestru akademske godine 1967–1968.

Univerzitet aktivno učestvuje u programu SOCRATES Evropske unije, kao i u okviru Compostela-Groupe. Njegov najpoznatiji akademik, bivši papa Benedikt XVI, bio je profesor do 1977. godine i zvanično je zadržao svoju katedru za teologiju nakon toga.

Istorija[uredi | uredi kod]

Već 1487. godine, vojvoda Albreht IV. Bavarski, tadašnji vlasnik finansijski ugroženog carskog grada Regenzburga, zajedno sa gradskim većem, uputio je peticiju papi kojom se zalaže za osnivanje univerziteta u Regenzburgu. Uprkos saglasnosti pape, njihov plan nije proveden zbog tadašnjih ograničenih ekonomskih mogućnosti i proterivanja bavarskog vojvode od strane cara. Plan osnivanja univerziteta ostao je tokom narednih vekova samo želja s obzirom na veoma usporen razvoj grada nakon srednjeg veka. Konačno osnivanje univerziteta započelo je tek mnogo kasnije odlukom Bavarskog Landtaga od 10. jula 1962. godine. Odluci o osnivanju prethodile su procene kako nakon završetka Drugog svetskog rata univerziteti u Minhenu, Erlangenu i Würzburgu zbog ratnih šteta i smanjenog broja zaposlenih nisu mogli obezbediti dovoljne univerzitetske kapacitete.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Jahresbericht 2016” (de). University of Regensburg. str. 262–265. Pristupljeno 21 June 2017. 
  2. „Zahlen, Daten und Fakten zur Universität Regensburg” (de). University of Regensburg. Pristupljeno 21 June 2017.