Uniforma

Izvor: Wikipedia
Uniforma Porfirija Dijaza, oko 1900. godine

Uniforma je identična (službena) odeća propisanog kroja koju nose svi pripadnici neke organizacije ili pojedinih zvanja, posebno vojska, policija, vatrogasci, hitna pomoć i službe za vanredne situacije.[1] Takva odeća ističe neku organizacionu grupu po tome što svi njeni pripadnici nose istu odeću i/ili prikriva individualnosti unutar nje, naglašavajući time povezanost unutar grupe. Uniformisana osoba je obično anonimna. Primer je đačka uniforma koja ima za cilj da podstakne osećaj pripadnosti školi.

Vojna uniforma[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Vojna uniforma

Istorijski posmatrano, osnovna namena vojne uniforme bila je da vojnike zaraćenih strana učini prepoznatljivim, kao i da zaplaši neprijatelja tokom borbe; zato je i nekada pravljena s namerom da ostavi snažan utisak.[1]

Odora[uredi - уреди | uredi izvor]

U hrvatskom jeziku standardnom riječju obično se smatra riječ odora, dok se riječ uniforma smatra srbizmom. Iako je riječ uniforma uvrštena u Anićev "Rječnik hrvatskoga jezika" (1998) kao "normalna riječ", u hrvatskom javnom životu od 1990-ih godina (novine, televizija, radio) ona se gotovo ne može čuti, a posebno ne kad se misli na uniforme Hrvatske vojske ili policije.

Reference i literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1.0 1.1 Čovek: Mladinska knjiga Beograd; urednik: Robert Vinston; Beograd 2004.