Uniforma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uniforma Porfirija Dijaza, oko 1900. godine

Uniforma je identična (službena) odeća propisanog kroja koju nose svi pripadnici neke organizacije ili pojedinih zvanja, posebno vojska, policija, vatrogasci, hitna pomoć i službe za vanredne situacije.[1] Takva odeća ističe neku organizacionu grupu po tome što svi njeni pripadnici nose istu odeću i/ili prikriva individualnosti unutar nje, naglašavajući time povezanost unutar grupe. Uniformisana osoba je obično anonimna. Primer je đačka uniforma koja ima za cilj da podstakne osećaj pripadnosti školi.

Vojna uniforma[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Vojna uniforma

Istorijski posmatrano, osnovna namena vojne uniforme bila je da vojnike zaraćenih strana učini prepoznatljivim, kao i da zaplaši neprijatelja tokom borbe; zato je i nekada pravljena s namerom da ostavi snažan utisak.[1]

Odora[uredi | uredi kod]

U hrvatskom jeziku standardnom riječju obično se smatra riječ odora, dok se riječ uniforma smatra srbizmom. Iako je riječ uniforma uvrštena u Anićev "Rječnik hrvatskoga jezika" (1998) kao "normalna riječ", u hrvatskom javnom životu od 1990-ih godina (novine, televizija, radio) ona se gotovo ne može čuti, a posebno ne kad se misli na uniforme Hrvatske vojske ili policije.

Reference i literatura[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Čovek: Mladinska knjiga Beograd; urednik: Robert Vinston; Beograd 2004.