Um el-Ka’ab

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Um el-Ka’ab
Generalan izgled Um el-Ka’aba
Zemlja Egipat
Regija Vadi al Džadid
Civilizacija Stari Egipat

Um el kaab (ponekad i Um el gaab, arapski: أم القعاب‎) je nekropola iz ranog dinastičkog perioda kraljeva u Abidosu, Egipat. Njegovo moderno ime znači " Majka lonaca " jer je cijelo područje prekriveno polomljenim krhotinama lonaca za prinose napravljenih u ranijim vremenima. Kultni stari naziv područja bio je (v-)pkr ili (rꜣ-)pkr " Oblast pkr[-stabla] " (neidentificirana vrsta) ili " Otvaranje pkr[-drveta] " ( koptski : upoke ), koji pripada tꜣ-dsr " izopćenoj/očišćenoj zemlji " ( nekropola ) ili krk-hh " Vezivanje vječnosti " ( koptski : Alkhah ).

Ovo područje je bilo mjesto obožavanja u starom Egiptu, a do vremena Srednjeg kraljevstva, barem jedna od kraljevskih grobnica je bila iskopana i obnovljena za Ozirisove svećenike.

Grobnice na ovom području prvi je iskopao Emil Amelin 1890-ih, a sistematičnije Flinders Petri između 1899. i 1901. Od tada je Njemački arheološki institut u više navrata vršio iskapanja ovog područja od 1970-ih, što je omogućilo temeljitu rekonstrukciju prvobitnog rasporeda i izgleda ovih grobnica.

Umm el-Ka’ab