Ultramaraton

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ultramaraton je termin koji definiše svako trčanje (a ponekad i druge discipline) koje podrazumeva staze duže od maratonske (42,195 km (26,219 milja)). Ove dužine se često dobijaju tako što se nekim brojem pomnoži dužina od 25 milja ili kilometara, u zavisnosti od konvencija zemlje u kojoj se trka održava.

Često dužine ultramaratona su 50 i 100 kilometara ili 50 i 100 milja. Nešto ređe se trči razdaljina od 84 km (52 milje) i ova trka se zove dupli maraton zbog dužine od dve maratonske trke. Najveći broj ultramaratona ima nestandardnu dužinu staze.

Ultramaratoni u Srbiji[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedan od najstarijih planinskih ultramaratona u Evropi je Ultramaraton na Fruškogorskom maratonu. Organizuje se još od 1978. godine. Trenutno staza Ultramaratona ima 102.75 km, i svake godine stazu pređe preko 200 takmičara. Rekord staze drži Željko Blagojević sa vremenom 11 sati i 36 minuta. Na Fruškogorskom maratonu postoje i kraće ultramaratonske staze.

U Beogradu i Subotici se održavaju dve ultramaratonske trke na 24 sata. Trke na kojima cilj ne postoji i meri se koliko možete da istrčite za 24 sata. Rekord Srbije drži Jovica Spajic sa istrčanih 218 km.

Treking liga Srbije se sastoji od šest planinskih trka tokom jedne godine dužina od 45 km do 60 km, dakle sve ultramaratonske dužine. Rezultati sa svih trka se sabiraju i na kraju godine proglašava pobednik.

Poznati ultramaratoni u regionu[uredi - уреди | uredi izvor]

Poznati ultramaratoni u Evropi[uredi - уреди | uredi izvor]

Poznati ultramaratoni van Evrope[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]