Tit Flavije Petron

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tit Flavije Petron (Titus Flavius Petro, 1. vijek pne.) bio je rimski vojnik i službenik, poznat kao praotac flavijevske dinastije, odnosno djed budućeg cara Vespazijana.

Ime oca mu je nije poznato, ali se zna da je bio skromni napoličar iz Cisalpinske Galije koji je svake godine prelazio rijeku Po kako bi kod Sabinjana radio na žetvi. Pretpostavlja se da se na kraju tamo skrasio, jer je Tit Flavije Petron rođen i odrastao u gradu Reate (današnji Rieti) u sabinskoj oblasti.

Kada je godine 49. pne. u tadašnjoj Rimskoj Republici izbio građanski rat Petron se kao dobrovoljac priključio Pompejevoj vojsci i u njoj brzo napredovao do čina centuriona, te sudjelovao u bitci kod Farsala. Nakon nje je zarobljen od strane pobjedničkih cezarovaca, ali je odmah pomilovan te dobio dozvolu da se vrati u rodni grad. Tamo je s vremenom stekao dovoljno bogatstva i ugleda da mu povjere dužnost poreznika.

Oženio se izvjesnu Tertulu (Tertulla, cca. 40. pne. - iza 9), s kojom je imao sina Tita Flavija Sabina, Vespazijanovog oca.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Christian Settipani. Continuité gentilice et continuité sénatoriale dans les familles sénatoriales romaines à l'époque impériale (Christian Settipani)|Continuité gentilice et continuité sénatoriale dans les familles sénatoriales romaines à l'époque impériale, 2000