Tipski rod

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tipski rod, u biološkoj klasifikaciji, osobito u zoologiji, je rod koji definira biološku porodicu i predstavlja korijen njenog imena.

Zoološka nomenklatura[uredi | uredi kod]

Prema Međunarodnom kodeksu zoološke nomenklature: "Ime koje nosi nominalna porodična grupa taksona potiče od nominalnog roda pod nazivom 'tipski rod'; porodično ime grupe zasniva se na tom tipskom rodu."[1] Bilo koja porodična grupa mora imati tipski rod (i bilo koje ime grupe u rodu mora imati tipsku vrstu, ali ime bilo koje grupe u vrsti može, ali ne mora, imati jedan ili više uzornih tipskih primjeraka). Tipski rod za ime porodične grupe je rod čije je ime korijen na koji se dodaje sufiks –idae (za porodice).[2]

Primjer: Za porodicu Hominidae (ljudi) tipski rod je Homo.[3]

Botanička nomenklatura[uredi | uredi kod]

U botaničkoj nomenklaturi, fraza "tipski rod" upotrebljava se neformalno, kao podobna podrazumijevajuća odrednica.

Prema Međunarodnom kodeksu nomenklature algi, gljiva i biljaka (ICN) ova oznaka nema nikakav status. Ovaj kodeks za rang porodice uzima ime tipskog primjerka, a za više rangove tipovi su opcijski.[4] Kodeks se ne odnosi na rod koji sadrži tip "tipski rod".

Primjer: Poa je tipski rod za porodicu Poaceae, a red Poales" je još jedan način da se kaže da se imena Poaceae i Poales zasnivaju se na nazivu roda Poa.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. ICZN Code Art. 63. "Name-bearing types."
  2. Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2007). Biologija 1.. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8. 
  3. Hadžiselimović R. (2005). Bioantropologija – Biodiverzitet recentnog čovjeka.. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo. ISBN 9958-9344-2-6. 
  4. McNeill, J.; Barrie, F.R.; Buck, W.R.; Demoulin, V.; Greuter, W.; Hawksworth, D.L.; Herendeen, P.S.; Knapp, S. i dr.. (2012). International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (Melbourne Code) adopted by the Eighteenth International Botanical Congress Melbourne, Australia, July 2011. Regnum Vegetabile 154. A.R.G. Gantner Verlag KG. ISBN 978-3-87429-425-6. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2017-02-01.