Trois couleurs: Blanc

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Three Colors: White)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tri boje: Bijelo
Tri boje: Belo
kino poster
RežijaKrzysztof Kieślowski
ProducentMarin Karmitz
ScenarioKrzysztof Kieślowski
Krzysztof Piesiewicz
UlogeZbigniew Zamachowski
Julie Delpy
MuzikaZbigniew Preisner
FotografijaEdward Klosinski
MontažaUrsula Lesiak
StudioFrance 3 Cinéma
Canal+
DistribucijaMiramax (SAD)
Datum(i) premijere
26. 1. 1994 (1994-01-26)
Trajanje87 min.
Zemlja Francuska
 Poljska
 Švicarska
Jezikfrancuski
poljski
engleski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Tri boje: Plavo Tri boje: Crveno
Tri boje: Bijelo
Tri boje: Belo
na Internet Movie Database

Tri boje: Bijelo (francuski Trois couleurs: Blanc) je humorna art filmska drama iz 1994. u francusko-poljsko-švicarskoj koprodukciji koju je režirao Krzysztof Kieślowski, a napisali sam Kieślowski i Krzysztof Piesiewicz. To je drugi dio njegove 'trilogije o tri boje' koja istražuje francuske revolucionarne ideale u moderno doba: ostali filmovi su Tri boje: Plavo i Tri boje: Crveno. Glavne uloge tumače Zbigniew Zamachowski i Julie Delpy. Bijelo se bavi temom jednakosti, te prati Poljaka Karola Karola kojeg je ostavila supruga u ponižavajućim okolnostima u Parizu, izgubi novac, svoj dom i prijatelje, ali se kao siromah u Varšavi odluči na povratak jednakosti u životu uz pomoć bogaćenja radi osvete.

Tri boje: Bijelo je, za razliku ostala dva filma trilogije, puno komičiniji, te se često navodi kao komedija, a i sa 87 minuta je najkraći film serijala. Dobio hvalospjeve kritičara te je nominiran za nekoliko nagrada.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film je nominiran za Zlatni medvjed na Berlinaleu, gdje je Kieslowski dobio Srebrnog medjevda za najboljeg režisera.

Kritike[uredi | uredi kod]

Roger Ebert je cjelokupnu trilogiju 2003. uključio u svoj popis 'Velikih filmova':

U trilogiji, Plava je anti-tragedija, Bijela anti-komedija a Crvena anti-romansa. Sva tri filma nas zgrabe sa narativnim zanimanjem. Oni su metafizički kroz primjer, ne kroz teoriju: Kieslowski priča parabolu, ali ne propovijeda lekciju... Zbigniew Zamachowski u Bijelom je napušten od svoje lijepe žene (Delpy) nakon što je prošao kroz velike muke da ju preseli u Pariz. Natrag doma, u Poljskoj, on želi skupiti milijune kako bi mogao biti njoj ravan, i dobiti svoju osvetu."

Priča zbog prenatrpanosti uglavnom iscrpljuje gledateljevu koncentraciju da bi se pohvatali svi odnosi i zbivanja - Kieslowski je nesumnjivo redatelj mirnog ritma - ali njezina je andegdotalnost u pojedinim trenucima stvarno neobična i poticajna.

Filmski leksikon navodi sljedeće o filmu:

Bijelo (Srebrni medvjed u Berlinu) je crna krimi komedija o opsesiji, osveti i iskupljenju, protkana suptilnom ironijom i mnogo privlačnija široj publici. Kao i u Plavom, ljubav na kraju nadvladava mržnju i nerazumijevanje, a likovi dobivaju priliku da započnu nov život, dok osnovnoj temi slojevitih ljudskih osjećaja i odnosa redatelj pridodaje osobno viđenje dezintegracije svoje domovine u postkomunizmu. Ti su motivi izraženi prepoznatljivim prosedeom koji naglašava vizualnu ljepotu svakoga kadra, atmosferu i psihol. analizu karaktera, što omogućava iznimne glum. kreacije. Posebice je karakteristična uporaba prolepsi i analepsi koje ilustriraju lajtmotiv filma – povratak na staro odnosno uskrsnuće prošloga (npr. Karol se u sudnici prisjeća vjenčanja i nevjeste u bijelom), što također pridonosi namjernom poništavanju jasnih vremenskih granica i dojmu cikličnosti događaja.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Roger Ebert (9. 3. 2003). „Three Colors Trilogy: Blue, White, Red”. rogerebert.com. 
  2. Večernji list, Ekran; Tko gleda, zlo ne misli; 2. V 1997., str. 28
  3. T. Kurelec (2003). „Tri boje: Bijeloo”. Filmski leksikon. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]