The Wolf Man (film, 1941)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Wolf Man
originalni poster
RežijaGeorge Waggner
ProducentGeorge Waggner
ScenarioCurt Siodmak
UlogeLon Chaney, Jr.
Claude Rains
Warren William
Ralph Bellamy
Patric Knowles
Bela Lugosi
FotografijaJoseph Valentine, ASC
MontažaTed J. Kent
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
12. 12. 1941 (1941-12-12)
Trajanje70 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet180.000 $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Frankenstein Meets the Wolf Man (1943)

The Wolf Man (sh. Vukodlak; doslovno: Čovjek vuk) je američki crno-bijeli horor film snimljen 1941. godine u režiji Georgea Waggnera, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja žanra u doba klasičnog Hollywooda, ali i najuticajnijih u historiji žanra uopće.

Naslovni protagonist, koga tumači Lon Chaney, Jr., je mladi aristokrat koji se nakon smrti starijeg brata vraća na očevo imanje u Walesu. Tamo ga jedne noći napadne i ugrize stvorenje za koje vjeruje da je vuk, ali ubrzo otkriva da se svake noći punog mjeseca transformira u čudovišno stvorenje - vukodlaka.

Film je nastao u produkciji Universal Picturesa, hollywoodskog studija specijaliziranog za horor-žanra. The Wolf Man Universalu nije predstavljao prvi pokušaj da se započne filmska serija, odnosno iskoristi motiv vukodlaka; godine 1935. je snimljen Werewolf of London, ali je doživio komercijalni neuspjeh. Šest godina kasnije je za naslovnu ulogu angažiran Lon Chaney Jr., koji je, poput svog oca, posjedovao izuzetan talent za fizičku transformaciju lika, ali i veliko strpljenje prilikom snimanja, na kome su se koristili složeni postupci šminke i specijalnih efekata. The Wolf Man je postigao izuzetan uspjeh, te je ne samo potakao snimanje još nekoliko nastavaka (u kojima je Chaney ponovio svoju ulogu), nego i naslovni lik učinio jednim od Universalovih čudovišta, odnosno dijela američke popularne kulture. Za historiju filma je važan i zbog toga što je u mnogo čemu izgradio "kanon" likantropije na filmu i fikciji uopće, odnosno što se pojedini elementi scenarija Curta Siodmaka pogrešno navode kao autentična folklorna vjerovanja o vukodlacima.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Michael Brunas, John Brunas & Tom Weaver, Universal Horrors: The Studios Classic Films, 1931-46, McFarland, 1990 p267

Vanjske veze[uredi | uredi kod]