The Producers (film, 1967)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa The Producers (film, 1968))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Producers
Režija Mel Brooks
Producent Sidney Glazier
Scenario Mel Brooks
Uloge Zero Mostel
Gene Wilder
Kenneth Mars
Dick Shawn
Muzika John Morris
Fotografija Joseph Coffey
Montaža Ralph Rosenblum
Distribucija Embassy Pictures
Datum(i) premijere
22. novembar 1967 (1967-11-22) (Pittsburgh)
Trajanje 88 min.[1][2]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik English
Budžet 941.000 $[3][4]
Bruto prihod 1,6 mil. $(rentals)[5]

The Producers (sh. Producenti) je američka muzička filmska komedija snimljena 1967. godine u režiji Mela Brooksa, poznata kao debitantsko ostvarenje njegove filmografije, ali i jedno od najkontroverznijih ostvarenja svog vremena koje je, usprkos toga, sa vremenom doživjelo brojne pohvale te se danas smatra jednom od najboljih hollywoodskih komedija i uživa kult reputaciju.

Naslovni likovi, koje tumače Zero Mostel i Gene Wilder, su pokvareni brodvejski producent Max Byalistock i stidljivi računovođa Leopold Bloom koji dolaze na ideju da zarade gomilu novca tako što namjerno produciraju predstavu koja će doživjeti fijasko i tako im omogućiti da pronevjere novac od investitora. Radnja prikazuje kako u tu svrhu otkupljuju autorska prava na tekst poludjelog nacista Franza Liebkinda (čiji lik tumači Kenneth Mars) te produciraju mjuzikl o Adolfu Hitleru, povjerivši naslovnu ulogu mladom hipiku Lorenzu St. Duboisu (čiji lik tumači Dick Shawn), te, kako na njihov užas, predstava doživljava neočekivani uspjeh.

Brooks, koji je imao iskustava na Broadwayu (te je, po njegovim riječima lik Byalistocka bio temeljen na stvarnom producentu) je The Producers originalno zamislio kao teatarsku predstavu pod naslovom Springtime for Hitler (sh. Proljeće za Hitlera), prije nego što je shvatio da će svoju zamisao moći adekvatno ostvariti tek kroz cjelovečernji film. Brooks je originalno ulogu Liebkidna namijenio Dustinu Hoffmanu, ali je Hoffmana, na nagovor supruge Anne Bancroft, zamijenio sa Marsom nakon što je Hoffman dobio angažman za The Graduate. Na samom snimanju se Brooks sukobljavao sa Mostelom te, iako su kasnije obojica hvalili jedan drugog, više nisu surađivali. Nasuprot toga, Brooks je ostvario dobru suradnju i sa kompozitorom Johnom Morrisom, koji će postati njegov stalni suradnik.

Nakon što je dovršen, film je imao problema sa producentima i distributerima, uvjerenih kako je korištenje nacizma kao motiva crne komedije neprimjereno s obzirom na relativno svježa zbivanja u Drugom svjetskom ratu i Holokaustu. Pod njihovim pritiskom je Brooks bio prisiljen promijeniti originalni naslov u The Producers (iako će pod njim biti distribuiran u Švedskoj i doživjeti ogroman uspjeh). Do opće distribucije je došlo nakon gotovo godinu dana zakašnjenja, i to najviše zahvaljujući lobiranju Petera Sellersa, koji je nakratko bio vezan uz projekt, ali ostao oduševljen početnom idejom. Nakon premijere, The Producers je dobio miješane kritike, pri čemu su mnogi izražavali gnušanje njegovom "vulgarnošću" i nedostatku ukusa i "senzibilnosti". Usprkos toga je uspio osvojiti Oscar za najbolji originalni scenario.

Brooks je godine 2001. The Producers preradio u istoimeni teatarski mjuzikl koji je postavljen na Broadwayu sa Nathanom Laneom i Matthewom Broderickom u glavnim ulogama. On je četiri godine adaptiran u istoimenu filmsku verziju, koja, međutim, nije doživjela uspjeh originala.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]