The Night of the Hunter (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

The Night of the Hunter (sh. Noć lovca) je roman američkog književnika Davisa Grubba objavljen 1953. godine. Po žanru je triler, a autoru su kao inspiracija poslužili stvarni događaji u Zapadnoj Virdžiniji 1931. godine, odnosno slučaj ubice usamljenih srca Harryja Powersa. Njegov alter ego, odnosno protagonist romana, je Harry Powell, bivši osuđenik koji nakon puštanja iz zatvora koristi priliku da preuzme identitet zatvorskog kapelana te zavede i oženi udovicu umrlog zatvorenika sa kojim je zajedno boravio u zatvoru. Radnja prikazuje njegove napore da od djece dozna tajnu sakrivenog plijena od pljačke, a pri čemu neće prezati ni od ubistva. The Night of the Hunter je, velikim dijelom zbog detaljnog prikaza života na američkom Jugu za vrijeme Velike depresije, kao i niza živopisnih likova i dijaloga postao jedan od klasika žanra poznatog kao Južnjačka gotika, a "Velečasni" Powell postao jedan od najimpresivnijih negativaca u historiji američke književnosti. Nakon objavljivanja je The Night of the Hunter postao bestseler.

Dvije godine kasnije ga je James Agee adaptirao u scenario po kome je snimljen istoimeni film sa Robertom Mitchumom u glavnoj ulozi. Godine 1991. je snimljen televizijski remake gdje je glavni lik tumačio Richard Chamberlain.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Heaven & Hell to Play With: The Filming of 'The Night of the Hunter' by Preston Neal Jones. New York: Limelight Editions, 2002.