Zapadna Virginia

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zapadna Virdžinija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
West Virginia
Zastava savezne države West Virginia Grb savezne države West Virginia
Nadimak: Mountain State
Karta SAD-a s istaknutom saveznom državom West Virginia
Glavni grad Charleston
Najveći grad Charleston
Guverner Earl Ray Tomblin
Službeni jezik engleski
Površina 62.809 km²
 - Kopno 62.436 km²
 - Voda 376 km²
Stanovništvo (2000.)
 - Broj 1.808.344
 - Gustoća 28,8//km²
Proglašenje saveznom državom SAD-a
 - Datum 20. lipnja 1863
 - Poredak 35.
Vremenska zona Eastern: UTC-5/-4
Zemljopisna širina 37°10'N - 40°40'N
Zemljopisna dužina 77°40'W - 82°40'W
Širina 210 km
Dužina 385 km
Visina
 - Najviša 1482 m
 - Najniža 73 m
Kratice
 - Poštanska WV
 - ISO 3166-2 US-WV
Internet stranica www.wv.gov

Zapadna Virgnia (engl. West Virgbia) je država smještena u Apalačkom gorju, Gorskom Jugu, odnosno srednjoj atlantskoj regiji Sjedinjenih Država- Graniči se s Virginijom na jugoistokom, Kentuckyjem na jugozapadu, Ohiom na sjeverozapadu i Pennsylvanijom i Marylandom na sjeveroistoku. Glavni i najveći grad je Charleston.

Područje koje danas čini Zapadnu Virginiju je kroz historiju razvilo poseban identitet što datira još iz vremena najranijeg evropskog doseljavanja. Najraniji britanski doseljenici su za tu oblast koristili naziv Vandalia. Nakon ameručke revolucije doseljenici su tražili status posebne države unutar Unije pod nazivom Westsylvania, ali je nihove pokušaje spriječila Virginia zauzevši područje za sebe, s time da je Pennsylvanija preuzela manji dio područja.

Nakon Konvencije u Wheelingu, Zapadna Virginija se otcijepila od Virginije za vrijeme američkog građanskog rata te je primljena u Uniju kao posebna država 20. juna 1863. godine. Imala je ključnu ulogu kao "granična država" u ratu. Predstavlja samo jednu od dvije države stvorene za vrijeme građanskog rata (uz Nevadu, koja se izdvojila iz Teritorije Utah) te jedinu državu koja se otcijepila od konfederalne države, odnosno jednu od tri države nastale otcjelpljenjem od već postojećih država (druge dvije su Kentucky i Maine).

Biro za popis stanovništva smatra Zapadnu Virginiju dijelom Juga jer se većina njene teritorije nalazi ispod Mason-Dixonove linije. Sjeverni ogranak je, međutim, smješten između Pennsylvanije i Ohioa s gradom Weirton na istoj patraleli s Pittsburghom, dok je Bluefield ojko stotinjak kilometara od Sjeverne Karoline. Harper's Ferry se pak smatra dijelom metropolitanskog područja Washingtona. Zbog tog jedinstvenog položaja , Zapadna Virgnija se smješta i na Jugoistok i na Sjeveroistok SAD. To je jedina država čija je teritorija u potpunoj nadležnosti Regionalne komisije za Apalače.[1]

Država je poznata po prirodnim ljepotama, značajnoj sječi drva i ugljenokopima, a i snažnom radničkom pokretu. Također je poznata po sportskim centrima za skijanje, kajakašenje, planinarstvo, speleologiju, ribolov, i lov.

Okruzi (Counties)[uredi | uredi kod]

Zapadna Virginija se sastoji od 55 okruga (counties)


Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Jedino domorodačko pleme Indijanaca čiji je dom bila Zapadna Virginija, bijahu danas nestali Moneton, dok su od drugih plemena na njezinom tlu, u raznim periodima, dolazili Cherokee iz Tennesseeja, Conoy Indijanci iz New Jerseya, Honniasont i Susquehanna iz Pennsylvanije i Shawnee.

Gradovi[uredi | uredi kod]

Gradovi preko 6,000 stanovnika (2000):

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Appalachian Region: Counties in Appalachia”. Appalachian Regional Commission. Arhivirano iz originala na datum 2008-09-17. Pristupljeno 13.11.