The New Centurions (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The New Centurions
korice prvog izdanja
Autor(i)Joseph Wambaugh
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)policijski roman
IzdavačLittle, Brown and Company
Datum izdanja30. januar 1971
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica384
ISBN0-316-92145-9

The New Centurions (sh. Novi centurioni) je roman američkog književnika Josepha Wambaugha objavljen 1971. godine. Wambaugh, kome je to bio prvijenac, je u to vrijeme bio pripadnik losanđeleske policije, i sadržaj romana je velikim dijelom bio autobiografske prirode, odnosno inspiriran autorovim i iskustvima njegovih kolega i prijatelja. Radnja započinje 1960. godine i paralelno prati karijere tri losanđeleska policajca koji su zajedno diplomirali – Sergea Durana, bivšeg Chicano marinca koji od svojih bijelih kolega nastoji sakriti svoje porijeklo; Gusa Plebeslyja, bivšeg bankovnog službenika iz srednje klase koji je policiji pristupio kako bi sa većom plaćom uzdržavao mladu suprugu i dvoje djece; Roya Fehlera, bivšeg studenta kriminologije koji se policiji priključio iz želje za uzbuđenjima. Radnja prati njihovo postepeno napredovanje u službi, tokom koje se suočavaju sa poplavom kriminala u problematičnim crnačkim i Latino četvrtima, ali i odrazom burnih društvenih i političkih promjena 1960-ih na policiju i njen rad. U romanu su rekonstuirani i veliki crnački neredi u Wattsu 1965. godine, opisani iz perspektive protagonista. The New Centurions se odlikovao ne samo autentičnim prikazom policijskog posla u etnički i rasno miješanom megalopolisu, nego i izuzetno mračnim i pesimističnim tonom; naslov dolazi od riječi Andjya Kivlinskog, starog i iskusnog partnera Plebeslyja na njegovim prvim zadacima, koji policajce uspoređuje sa rimskim vojnicima koji i njegovu civilizaciju nastoje obraniti od barbara, ali su istovremeno svjesni da se Carstvo zbog dekadencije nalazi pred neumitnom propašću.

Roman je zbog neobične perspektive kojom su se obrađivale tada prilično aktualne rasnih sukoba, ljudskih i građanskih prava, ali i eksplozije kriminala u SAD, izazvao veliku pažnju. Dobio je izuzetno dobre kritike i došao na listu bestselera. Wambaugh, koji će nekoliko godina kasnije napustiti policiju kako bi se potpuno posvetio spisateljskom poslu, je tvrdio da su ga zbog The New Centurions "tipovi u lisicama pitali za autogram".

Sljedeće godine je snimljena istoimena filmska ekranizacija u kojoj su glavne uloge tumačili Stacy Keach i George C. Scott.