The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo je popularna britanska pjesma koju je 1892. napisao Fred Gilbert. Inspiraciju za naslov (srpskohrvatski: "Čovjek koji je iscijedio/pobijedio kockarnicu u Monte Carlu") i tekst je bio događaj u Monte Carlu 1891. godine, kada je profesionalni kockar i varalica Charles Wells uspio u tamošnjem kazinu osvojiti čak milion franaka. Pjesmu je u tadašnjim britanskim music hallovima popularizirao britanski komičar Charles Coborn učinivši je standardnim dijelom svog repertoara, te se često pjevala sve do 1940-ih.

Spominje se u romanu The Magnificent Ambersons Bootha Tarkingtona te ju je Orson Wells iskoristio za filmsku adaptaciju 1942. godine. Mnogo je poznatije je njeno korištenje u filmu Lawrence od Arabije kada je naslovni junak pjeva kako bi mogao čuti jeku u pustinjskom klancu.

Fraza "čovjek koji je iscijedio banku/kockarnicu" se zadržala u popularnoj kulturi, pa se tako u britanskoj javnosti za Georgea Sorosa koristi izraz čovjek koji je iscijedio Banku Engleske (engleski: The Man Who Broke the Bank of England) kako bi se opisale njegove burzovne špekulacije 1992. koje su dovele do Crne srijede, odnosno naglog kolapsa britanske funte i njenog izlaska iz Evropskog mehanizma tečajnih stopa.