The Fly (film, 1986)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Fly
Režija David Cronenberg
Producent Stuart Cornfield
Mel Brooks (nepotpisan)
Scenario Charles Edward Pogue
David Cronenberg
Uloge Jeff Goldblum
Geena Davis
John Getz
Muzika Howard Shore
Fotografija Mark Irwin
Montaža Ronald Sanders
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere 1986.
Trajanje 96 min.
Zemlja  Kanada
 Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet $15,000,000
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Muha 2
The Fly na Internet Movie Database

Muha (eng. The Fly) je američko-kanadski ZF horor film iz 1986. kojeg je režirao David Cronenberg, dok su scenarij potpisali Charles Edward Pogue i Cronenberg. Glavne uloge tumače Jeff Goldblum, Geena Davis i John Getz. To je prerada klasičnog istoimenog B-filma iz 1958. Radnja se odvija oko znanstvenika koji se zbog nezgode nastale prilikom rada na svojem izumu polako pretvara u hibrid muhe i čovjeka.

Neki su tu priču interpretirali kao alegoriju na širenje AIDS-a.[1] Bio je to zapažen film a zaradio je i 40,4 milijuna $ u američkim kinima, čime je postao 24. najkomercijalniji film godine.[2] Zanimljivo je napomenuti da je komičar Mel Brooks producirao ovaj ozbiljan film kroz svoju tvrtku Brooksfilms. 2005., Timeovi kritičari Richard Corliss i Richard Schickel su uključili "Muhu" na svoju listu 100 najboljih filmova,[3] a Time ga je stavio i na listu "25 najstrašnijih horor filmova".[4]

Godine 1989. je snimljen nastavak pod naslovom The Fly II. Godine 2008. je Howard Shore napisao istoimenu operu temeljenu na radnji filma.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Seth Brundle je genijalan, ali ekscentrični znanstvenik koji upozna novinarku Veronicu Quaife. U svojem domu/laboratoriju joj pokaže svoj najnoviji izum - dva "Telepoda", koji mogu teleportirati objekte iz jedne komore u drugu. Oni se zaljubljuju. Međutim, "Telepod" ima problema teleportirati živa bića - kada pokuša to učiniti sa jednom životinjom, ona se pojavi na drugom kraju kao odurna masa mesa. Ipak, uspijeva srediti grešku na kompjuteru te uspijeva drugu životinju teleportirati živu i zdravu. Istodobno, Veronicin macho urednik Stathis ju pokušava zavesti.

Jednog dana, Seth odluči i sam ući u "Telepod" i isprobati ga na sebi. Teleportira se živ, ali je previdio da se unutra našla i jedna muha, te da je kompjuter greškom spojio njihove gene. Isprva, osjeća samo male simptome - hiperktivan je, voli šećer te može cijelu noć biti seksualno aktivan sa nekom djevojkom koju je upoznao u kafiću. Međutim, s vremenom sve više osjeća da se njegovo tijelo mijenja - otpadaju mu zubi i uši te se pretvara u hibrid kukca i čovjeka. Kada čuje što se događa sa Sethom, Stathis pokušava dati potporu Veronici te joj savjetuje otići na pobačaj jer više nije sigurno je li i zametak mutant. Poludjeli Seth, koji se već potpuno fizički raspada, ju otme iz klinike i zarobi u svojem laboratoriju. Tamo joj objasni ludu ideju da želi spojiti njih dvoje u jednu osobu. Stathis se pojavi sa puškom kako bi ju spasio, no Seth mu kiselinom rani ruku. Tada pokrene proces, međutim ranjeni Stathis puškom uspijeva oštetiti jedan "Telepod", pri čemu se ona spašava. Spojen sa dijelovima metala, monstruozni Seth izlazi van te moli Veronicu da ga upuca i skrati mu muke, što ona i učini.

Glumci[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac/glumica Lik
Jeff Goldblum Seth Brundle
Geena Davis Veronica Quaife
John Getz Stathis Borans
Joy Boushel Tawny
Leslie Carlson Dr. brent Cheevers

Nagrade i nominacije[uredi - уреди | uredi kôd]

Kritike[uredi - уреди | uredi kôd]

Što se tiče horor filmova, ovaj je netipičan. Postiže nešto bitno što mnogi slični filmovi iz tog žanra ignoriraju: razvoj likova i identifikacija. Prije nego što počne krvoproliće i prije nego što nas upozore da se "jako bojimo", film nam dopušta da se upoznamo sa likovima te ih zavolimo, a to ga uzdiže u tragediju...Glumci daju učinkovite nastupe. Jeff Goldblum se gotovo "ukopa" u svojoj ulozi. Uspijeva Setha učiniti simpatićnim likom a gledatelje nagnuti osijećati tugu i sažaljenje za njega.

—James Berardinelli, Utmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgSimple GA.png[5]

Ovaj film pokriva Cronenbergovu čestu temu tzv. "horora o tijelu". Ovo je možda ultimativni film o muhi za ljubitelje priča o izrodima prirode koji doživljavaju krizu identiteta i požudnim tehničkim šmokljanima, ali me je ostavio u čežnji za nečim sa čime se mogu više identificirati od neke deformirane ljudske muhe.

—Dennis Schwartz, Utmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgSimple GA.png[6]

Izgleda da je u "Muhi" došlo do razmimoilaženja između interesa priče i redateljevih preokupacija. Unatoč fantastičnoj strani, priča o znanstveniku kojega pogreška u vlastitom eksperimentu svakoga dana sve više pretvara u muhu htjela je zadržati svoju ljudsku stranu, s raznim pitanjima o ljudskoj srži i životu uopće, ali je redatelj David Cronenberg išao za efektima, za plašenjem i gađenjem publike...Zbog površne karakterizacije ne uspijevamo razviti prisniji odnos prema likovima, a bez emocija ni režija, pa makar bila vješta kao u ovom slučaju, ni specijalni efekti nikada ni u jednom filmu nisu bili dovoljni.

Arsen Oremović, Utmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgSimple GA.pngSimple GA.pngSimple GA.png[7]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]