The Detective (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Detective
Autor(i)Roderick Thorp
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)triler/kriminalistički roman
IzdavačDial Press (1st Edition)[1]
Datum izdanja1966
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica598 pp
ISBN0-8488-0375-2
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Nothing Lasts Forever

The Detective (sh. Detektiv) je kriminalistički roman američkog pisca Rodericka Thorpa objavljen 1966. godine i najpoznatiji po tome što od njega korijene vuče hollywoodska filmska serija Die Hard.

Protagonist romana je Joe Leland, privatni detektiv koga udovica Norma MacIver unajmljuje kako bi istražio pozadinu smrti njenog muža Colina, koji je navodno izvršio samoubistvo na hipodromu. Leland tokom istrage otkriva da je sa pokojnikom bio posredno povezan na nekoliko načina - obojica su služili u istoj jedinici u Drugom svjetskom ratu; za MacIverovog psihijatra dr. Wendella Robertsa se ispostavi da je prijatelj ljubavnika Joeeve supruge Karen, a na kraju se otkrije kako je Leland, dok je bio policijski detektiv, sudjelovao u istrazi za ubistvo koje je priznao poremećeni mladić koji je nakon toga pogubljen na električnoj stolici, a čiji je pravi počinitelj MacIver.

Roman je dvije godine ekraniziran kao istoimeni igrani film u kome je naslovnu ulogu tumačio Frank Sinatra i koji je promijenio neke detalje radnje. Godine 1975. je Thorp, inspiriran filmom Pakleni toranj, napisao nastavak pod naslovom Nothing Lasts Froever čiji zaplet prikazuje kako se Leland zatekne u neboderu u trenutku kada ga zaposjednu teroristi. Film se trebao ekranizirati te je Sinatri ponuđeno da ponovi ulogu Lelanda, ali je on to odbio, tako da je scenarij prerađen tako da je protagonist postao mlađi, dobio novo ime, a film je na kraju pod naslovom Die Hard postao veliki akcijski hit koji će dobiti brojne nastavke.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Detective 1st Edition”. AbeBooks.com. Pristupljeno 2. II 2007.