The Detective (film, 1968)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Detective
Frank Sinatra (lijevo) i Lee Remick (desno) na fotografiji koja prikazuje scenu filma
RežijaGordon Douglas
ProducentAaron Rosenberg
ScenarioAbby Mann
PredložakThe Detective; autor:
Roderick Thorp
UlogeFrank Sinatra
Lee Remick
Jacqueline Bisset
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaJoseph Biroc
MontažaRobert L. Simpson
StudioArcola Pictures Corporation
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
28. 5. 1968 (1968-05-28)
Trajanje114 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,490.000 $[1]
Bruto prihod6,500.000 $(rentals)[2]

The Detective (sh. Detektiv) je američki kriminalistički film snimljen 1968. godine u režiji Gordona Douglasa. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Rodericka Thorpa. Naslovni protagonist, koga tumači Frank Sinastra, je Joe Leland, detektiv njujorške policije koji se nalazi u nemilosti svojih pretpostavljenih zbog prevelike sklonosti da čeprka po korupciji u samoj policiji i gradskim vlastima, a kome se istovremeno brak raspada zato što zanemarena supruga Karen (koju tumači Lee Remick) ima ljubavnim veze sa drugim muškarcima. Radnja prikazuje kako Leland istražuje okrutno ubistvo homoseksualca te pronalazi poremećenog mladića (čiji lik tumači Tony Musante) koji brzo prizna zločin te za njega bude osuđen i pogubljen na električnoj stolici; nedugo nakon toga ga kontaktira Norma MacIver (čiji lik tumači Jacqueline Bisset), udovica čovjeka koji je nedavno izvršio samoubistvo te mu sugerira da joj je muž ubijen, a nakon čega Leland započinje istragu koja ukazuje da bi dvije smrti mogle ipak biti povezane.

The Detective je napravljen u vrijeme velikih nemira u tadašnjoj Americi, odnosno gubitka povjerenja u institucije javnog poretka, a što je svoj odraz našlo u izuzetno mračnom scenariju koji prikazuje kako je policija premrežena korupcijom i sposobna činiti kobne pogreške u provođenju zakona. Film je dobio niz pohvala, a prije svega Sinatra za koga se drži da je kao sredovječni, ali surovom stvarnošću još uvijek revoltirani, policajac dao jednu od najboljih uloga svoje karijere. Film je postigao i vrlo dobre komercijalne rezultate, te se našao među 20 najgledanijih filmova u Sjevernoj Americi 1968. godine.

Godine 1979. je Thorp napisao nastavak originalnog romana pod naslovom Nothing Lasts Forever u kojoj se Leland zatekne u neboderu koga su zaposjeli teroristi. Za njega su otkupljena prava za ekranizaciju, a potom ponuđeno Sinatri da ponovi ulogu. On je to odbio zbog poodmakle dobi te je scenario prerađen tako da je od njega nastao znameniti akcijski film Die Hard koji će dobiti niz vlastitih nastavaka.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p255
  2. Solomon p 230. See also "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969, pg 15.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]