The 300 Spartans

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The 300 Spartans
Režija Rudolph Maté
Producent Rudolph Maté
George St. George
Scenario George St. George
Gian Paolo Callegari
Remigio Del Grosso
Giovanni d'Eramo
Ugo Liberatore
Uloge Richard Egan
Ralph Richardson
Diane Baker
Barry Coe
David Farrar
Muzika Manos Hadjidakis
Fotografija Geoffrey Unsworth
Montaža Jerry Webb
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere 1962.
Trajanje 109 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
The 300 Spartans na Internet Movie Database

300 Spartanaca (eng. The 300 Spartans) je američki ratni, akcijski i povijesni film iz 1962. godine, koji opisuje Termopilsku bitku. Film, koji je pravljen u suradnji s grčkom vladom, je sniman u selu Perachora, koje se nalazi na Peloponezu. Glavne uloge u filmu tumače: Richard Egan kao spartanski kralj Leonid, Ralph Richardson kao Temistoklo i David Farrar kao perzijski kralj Kserkso, te Diane Baker kao Ellas i Barry Coe kao Phylon, koji ovome filmu dodaju elemente romantike.

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Radnja u filmu se temelji na Termopilskoj bitci, tj. na borbi između 300 grčkih Spartanaca i perzijske vojske, gotovo beskonačnog broja. U filmu, unatoč svojim izgledima, Spartanci ne žele bježati niti se predavati brojčano daleko nadmoćnijem neprijatelju, čak iako to znači njihovu sigurnu smrt.

Glavne uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Tonovi Hladnog rata[uredi - уреди | uredi izvor]

Film je ostao zapamćen po svojim hladnoratovskim tonovima[1] , koji su ostvareni konstantnim oslovljavanjem nezavisne grčke države kao "jedinog preostalog utočišta slobode u tada znanom svijetu", koje se suprotstavilo perzijskoj ropskoj vojsci. Mada, povijesno gledano, u staroj Grčkoj je također postojalo ropstvo, koje je bilo tek ušminkano uvođenjem oslobođenih robova u spartansku vojsku.

Utjecaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Frank Miller, koji je još kao dječak pogledao ovaj film, kaže da mu je on "promijenio tijek kreativnog života".[2] Naime, njegov grafički roman 300, također govori o Termopilskoj bitci. Uz to također treba spomenuti kako upravo taj grafički roman, a time i ovaj film, predstavlja temelj na kojem je izgrađen film 300 iz 2007. godine.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]