Tetanure

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tetanure
Monolophosaurus jiangi jmallon.jpg
Ilustracija megalosauroida Monolophosaurusa
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata

Tetanure (lat. Tetanurae, "kruti repovi") su kladus u koji spada većina dinosaura teropoda, zajedno sa pticama. Tetanure (ili tetanurini) prvi put se javljaju tokom perioda rane do srednje jure.

Definicija[uredi - уреди | uredi izvor]

Jacques Gauthier je 1986. tetanurama dao njihov naziv iz kladističkih razloga i okarakterisao ih kao veliku grupu dinosaura teropoda. Gauthierov članak bila je prva ozbiljna primjena kladistike u paleontologiji kičmenjaka.

Tetanure se definira kao sve teropode koji su u bližem srodstvu sa današnjim pticama nego s rodom Ceratosaurus (npr. Padian et al., 1999). Gauthier je smatrao da se ona sastoji od skupina Carnosauria i Coelurosauria, mada kasniji istraživači smatraju mnoge "karnosaure" celurosaurima ili primitivnim tetanurama (međutim, vidjeti Rauhut, 2003). Paul Sereno (1999) je stvorio naziv Neotetanurae za čvor koji spaja skupine Carnosauria (kod njega Allosauroidea) i Coelurosauria, a isključuje druge tetanure poput megalosauroida. Padian et al. (1999) su dali sinonimnu definiciju za Avetheropoda Gregoryja Paula (1988), ali je ta definicija objavljena malo kasnije.

Raspon[uredi - уреди | uredi izvor]

Porijeklo tetanura još uvijek nije sigurno utvrđeno. Tvrdi se da je Cryolophosaurus bio prvi pravi pripadnik te grupe (mada su neki osporili takvu identifikaciju, te se čini da je Cryolophosaurus u bližem srodstvu sa dilofosauridima). Čak i ako je Cryolophosaurus zaista pripadnik tetanura, prema tome ne bi postojali fosili tetanura iz trijasa, kada je ta grupa trebalo da je nastala, s obzirom na prisustvo celofisoida (ukoliko se koristi stara definicija ceratosaura). To daje veću validnost novijem viđenju da tetanuri i ceratosauri dijele zajedničkog pretka i zajedno formiraju kladus naprednih teropoda.

Veliki grabežljivi spinosauridi i alosauridi raširili su se tokom kasne jure i rane krede, naročito u Gondvani, ali čini se da su izumrli prije kraja krede, moguće zbog kompeticije sa abelisauridima i tiranosauridima. Raznoliki celurosauri opstali su do kraja mezozoika, nakon kojeg su izumrli svi osim krunske grupe ptica. Današnje ptice jedini su živući predstavnici kladusa Tetanurae.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]