Telec

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Telec od Bugarske)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Telec
Kan Bugarske
Vladavina 762–765
Prethodnik Kan Vineh
Nasljednik Kan Sabin
Kraljevska kuća Ugain

Telec (bugarski: Хан Телец) je bio vladar Bugarske od 762. do 765.

Pripadao je klanu Ugain, a na prijestolje došao nakon što je njegov prethodnik Vineh, pripadnik vladajućeg klana Uki, ubijen od strane plemića nezadovoljnih uvjetima mira sklopljenog s Bizantom nakon velike pobjede u Riškom prijevoju. Telec, koga bizantski izvori opisuju kao mladog i energičnog vođu, pokrenuo je veliki rat protiv Bizanta i opustošio njegove granične teritorije. Na to je bizantski car Konstantin V reagirao tako da je u junu 763. pokrenuo pohod protiv Bugara s kopna i s mora. Telec je prvo zaposjeo planinske prijevoje, a potom se predomislio i krenuo na obalu mora da se obračuna sa bizantskim desantom. U krvavoj bitci kod Anhijala su Teleca napustili njegovi slavenski vazali i prešli na bizantsku stranu. Bugari su zbog toga teško poraženi, a Konstantin je kasnije masakrirao veliki broj zatvorenika. Dvije godine kasnije su Teleca linčovali njegovi podanici, držeći ga krivim za katastrofu.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • „Хронография“ (електронно издание) - Теофан Изповедник
  • Именник на българските канове
  • Андреев, Й., Лазаров, Ив. и Павлов, Пл., „Кой кой е в средновековна България (Второ издание)“, Издателство „Петър Берон“, София 1999 г. ISBN 954-402-047-0.
  • Златарски, Васил, „История на българската държава през Средните векове“ Т.1: „Първо българско царство“, Ч.1: „Епоха на хуно-българското надмощие (679-852)“, С. 1918, 3 изд. С. 1970.
  • Москов, Моско, „Именник на българските ханове (ново тълкуване)“, София, 1988 г.


Prethodi:
Vineh
Kan Bugarske
762–765
Slijedi:
Sabin