Tabu (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tabu

kino-poster
Režija F.W. Murnau
Producent David Flaherty
Robert J. Flaherty
F.W. Murnau
Scenario F.W. Murnau
Robert J. Flaherty
Uloge Matahi
Anne Chevalier
Bill Brambridge
Muzika Hugo Riesenfeld
Fotografija Floyd Crosby
Robert J. Flaherty
Montaža Arthur A. Brooks
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
1. august 1931 (1931-08-01)
Trajanje 84 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 150.000 $

Tabu je američki nijemi film snimljen 1931. u režiji F. W. Murnaua, poznat kao jedan od posljednjih značajnih nijemih filmova u historiji amerićke kinematografije te kao posljednje ostvarenje u Murnauovoj filmografiji. Radnja je smještena na polinezijski otok gdje lijepa djevojka Reri treba postati "posvećenica" lokalnih bogova kojoj je zabranjen dodir s muškarcima. Protagonist je mladić po imenu Matahi koji s njom bježi u grad, ali se teško prilagođava zapadnim običajima i načinu života.

Tabu je bio zamišljen kao suradnja dvojice najuglednijih sineasta svog vremena - dokumentarista Roberta J. Flahertyja koji je dugo vremena živio na pacifičkim otocima i bio dobro upoznat s tamošnjim načinom života, te Murnaua, koji se smatrao prvakom njemačkog filmskog ekspresionizma. Tabu je bio sniman na autentičnim lokacijama na Tahitiju, a umjesto profesionalnih glumaca su se koristili lokalni naturščici; Flaherty je, kako bi maksimalno smanjio troškove, obučio lokalne stanovnike da koriste kamere i drugu opremu. Snimanje su obilježili financijski problemi, ali najviše od svega svađa između Flahertyja i Murnaua koji su imali različite koncepte filma - Flaherty je inzistirao na dokumentarnom prikazu domorodačkog života, dok je Murnau to htio žrtvovati melodramatskom zapletu. Na kraju je Murnau u potpunosti preuzeo produkciju i dovršio film. Njegovu premijeru, međutim, nije vidio, jer je prije toga umro od posljedica automobilske nesreće.

Tabu nije postigao komercijalni uspjeh, na 4. dodjeli Oscara je bio nominiran tek za Oscar za fotografiju. Njegova je reputacija je, međutim, kasnije narasla, a pogotovo kada je 1970-ih pronađena i restaurirana integralna verzija.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Matahi ... Mladić
  • Anne Chevalier ... Djevojka (Reri)
  • Bill Bambridge ... Policajac (Jean)
  • Hitu ... Stari ratnik

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]