Swades

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Swades
RežijaAshutosh Gowariker
ProducentAshutosh Gowariker
ScenarioAshutosh Gowariker
M.G. Sathya
UlogeShahrukh Khan
Gayatri Joshi
MuzikaA.R. Rehman
FotografijaMahesh Aney
MontažaBallu Saluja
DistribucijaAshutosh Gowariker Productions Pvt. Ltd.
Datum(i) premijere
17. 12. 2004 (2004-12-17)
Trajanje197 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi / engleski
Budžet200,000.000 Rs. (~5,000.000 $) [1]
Swades na Internet Movie Database

Swades (Hindi: स्वदेस, Urdu: سودیس), Domovina) je bolivudski film snimljen 2004. u režiji Ashutosh Gowarikera koji je napisao i scenario. Glavne uloge tumače Shahrukh Khan i Gayatri Joshi. Muziku je komponovao A.R.Rahman, a tekstopisac je Javed Akhtar. Kostime za film je dizajnirao Bhanu Athaiya.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Mohan Bhargav (Shahrukh Khan) je menadžer za Nasu. Na godišnjici smrti svojih roditelja, on se odlučuje da uzme mali odmor i ode u rodnu zemlju Indiju, kako bi pronašao njegovu dadilju, koja mu je bila kao majka Kaveriammu i možda ako uspije da je nagovori da ode sa njim u Ameriku da živi. Đe bi se on brinuo o njoj, kao što je ona o njemu mnogo godina ranije. Odlazeći u Delhi, on saznaje da ona više ne živi tu, i poslije dugog traženja, on uspijeva da nađe njenu adresu. Ona sada živi u Charanpuru, đe je odvela mlada žena da živi sa njom.

On sreće mladu đevojku Gayatri Joshi u knjižari njegovog druga, koja mu daje uputstva kako da stigne do Charanpura. On je očaran njom, kako intelektom tako i ljepotom i počinje da se zagrijava za nju. Kada konačno stigne u Charanpur on nalazi Kaveriammu, i tu otkriva da je žena iz knjižare zapravo njegova drugarica iz djetinjstva Gita, upravo ta koja je povela Kaveriammu da živi sa njom. Gita je učiteljica u lokalnoj školi, i živi u selu sa njenim mlađim bratom i Kaverammom. Provodeći vrijeme na selu, on se navikava na njihov način života, ali još uvijek vjerujući da je u Americi mnogo bolje, jer u Indiji ima dosta nedostataka, a pogotovo u manjim mjestima. Jedan od problema je i to, što skoro ništa nije na dohvat ruke, rijetko đe može da se poveže na internet, samo "pošta" ima telefon, struje češće nemaju i mnoge druge stvari.

Jedne noći Gita se suočava sa njim, govoreći mu da je došao u Charanpur, jedino da bi odveo Kaveriammu sa sobom, kako bi mu ona kuvala i čistila u Americi. Mohan joj se suprotstavlja, govoreći joj da on samo želi da stvori udoban život za nju. Da ona tamo neće morati ništa da radi, već samo da uživa, da joj to duguje.

Kaveriamma je čula ovaj razgovor između njih dvoje, i odlučuje da upozna Mohana sa pravim vrijednostima Indije, njegove rodne domovine, i da osim nedostataka upozna i drugu stranu te zemlje, ono što neće naći u Americi. Kaveriamma ga šalje na put u selo koje je dosta udaljeno od Charanpura, da bi uzeo pare za stanarinu od farmera, koji živi u kućici koju posjeduje Gita.

Dolazeći u selo, Mohan saznaje da čovjek koji je farmer, živi jako loše. On ga ugošćuje i on tu upoznaje njegovu ženu i djecu. Međutim vidi da im je život jako bijedan i nije u stanju da pita za novac, već mu sam daje novaca. On odlazi jako tužan iz toga mjesta. Takođe vraćajući se autobusom za Charanpur, on ugleda dječaka koji prodaje vodu putnicima, kako bi zaradio koji dinar. To mu sve teško pada.

Mohan odlučuje da pomogne selu i ljudima koliko može. Kako je bio na sastanku sa Gitom i nanom, on saznaje da će školu zatvoriti, sem ako se ne pojavi još đaka koji bi je pohađali. On shvata da je za Gitu jako važno i da ona želi da podučava đecu, ne tražeći pare za to, on odlučuje da ide po okolnim selima kako bi ubjedio roditelje da dozvole svojoj đeci da uče i da je to jako važno za njih.

Takođe jedno veče se prikazivao film na otvorenom, ali struja je nestala i tako su bili uskraćeni za gledanje filma. Međutim on tu počne da priča o zvijezdama, i ostalim stvarima, kako bi pokazao drugima da je znanje jako važno.

Zbog nedostatka struje, on odlučuje da traži od glavnih u selu, da mu dozvole da uzme stotinak ljudi, kako bi svi radili na izvoru koji se nalazi na brdu, i tako stvorili struju, koja bi bila dovoljna da snadbijeva selo strujom. On namjerava da napravi rezervoar koji će sakupljati vodu i slati je pomoću cijevi u turbin koji će stvarati elektricitet, a samim tim i struju.

Starješine mu odobravaju zahtjev i on počinje sa radom. U međuvremenu, Gita se zaljubljuje u njega, i oni počinju da izlaze.

Kada je napokon došao dan kada su svi radovi završeni. Mohan sa ljudima pali mašine, i poslije prvog neuspjelog pokušaja, njegov cilj se ostvaruje i selo dobija struju.

Seljani su se jako zbližili sa njim, i bivaju neveseli kada im on kaže da odlazi za Ameriku. Kaveriaama je odlučila da ostane u selu sa Gitom, koju je on takođe zvao da ide u Ameriku, ali ona ne želi. Svi seljani se pozdravljaju sa njim sem Gite, koja je najviše povrijeđena njegovom odlukom. Ipak, ona ga čeka na mostu, koji je malo udaljen od sela, dajući mu poklon koji će ga uvijek podsjećati na Indiju i selo. Oni se pozdravljaju i on odlazi za Delhi, a potom za Ameriku.

U Americi on završava svoj projekat uspješno, ali ne može da zaboravi Indiju, Gitu i selo, i osjeća nostalgiju. On se na kraju odlučuje da da da ostavku u Nasi i da se vrati u Indiju, a kolegama goviri da će i dalje raditi za Nasu, ali u Indiji.

On se vraća u Indiju okružen ljudima, koje voli, zadovoljan što je tamo gdje pripada.

Nagrade&Nominacije[uredi | uredi kod]

Filmfare Awards[uredi | uredi kod]

Pobjednici:

Nominovani:

  • Najoblji režiser
  • Najbolji Film
  • Najbolji tekstopisac
  • Najbolji muzički režiser
  • Najbolji pozadinski pjevač - Žena
  • Najbolji pozadinski pjevač - Muškarac

Global Indian Film Awards[uredi | uredi kod]

National Film Awards[uredi | uredi kod]

Winners:

Nominated:

  • Best Director
  • Best Film
  • Best Story

Zee Cine Awards[uredi | uredi kod]

Star Screen Awards[uredi | uredi kod]

Bollywood Movie Awards[uredi | uredi kod]

Film Café Awards[uredi | uredi kod]

Rupa Cinegoers Awards for Jury Best Actor[uredi | uredi kod]

Album[uredi | uredi kod]

Na albumu se nalazi sedam pjesama i dva instrumentala.[3] Arhivirano 2007-10-17 na Wayback Machine-u

Zabilješke[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Pregled: