Svjetionik Cordouan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Svjetionik Cordouan
Svjetska baštinaUNESCO
 Francuska
Registriran:2015.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Svjetionik Cordouan, remek-djelo pomorske signalizacije, nalazi se na niskom stjenovitom platou, 7 kilometara od obale u Atlantskom okeanu, na ušću rijeke Gironde, u regiji Nova Akvitanija, Francuska. Izgrađen je na prelazu iz 16. u 17. vijek, po projektu Luja de Foa, a preuredio ga je Joseph Teulère krajem 18. stoljeća.[1]

Svjetionički tornjevi postojali su na otočiću još od 880. godine. Prvu pravu građevinu sagradio je engleski kraljević Edward, jer je to područje u 14. stoljeću bila engleska pokrajina. Toranj je bio visok 16 metara, s platformom na vrhu na kojoj je neprestano gorjeti vatra i kojom bi upravljao vjerski pustinjak. Prolazeći brodovi plaćali su prolazak s dva groata (kovanica), što je najstarija zabilješka svjetioničkog danka. Osim tornja, na otočiću je sagrađena i mala kapela.

U drugoj polovini 16. stoljeća toranj je propao, a opasnost za plovidbu prijetila je trgovini vina iz Bordeauxa. To je dovelo do izgradnje sadašnjeg svjetionika.

Prvi rotirajući sistem Fresnelovih leća, izum Augustina-Jeana Fresnela, postavljen je na Cordouanu 1823. godine. Svjetlo je 1907. zamijenjeno petrolejskim plinom, a 1948. električnom energijom. U potpunosti je automatiziran 2006. godine, ali ga još opskrbljuju svjetioničari čiji je posao sačuvati ovaj posebno stari i istorijski svjetionik.

Svjetionik je posljednji u Francuskoj u kojemu još uvijek žive i rade svjetioničari.[2]

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Svjetionik Cordouan je izgrađen u stilu renesansne, kao mješavina tvrđave, kraljevske palače i katedrale, ukrašen pilastrima, stupovima modilionima i gargojlima. Visinom od 68 metara deseti je najviši tradicionalni svjetionik na svijetu.

Uvršten je 2021. na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Francuska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 1. 2023. 
  2. / Svjetionik Cordouan - phare-de-cordouan (fr)
  3. „Svjetionik Cordouan - br.1625”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 4. 2023. (en)