Sutomišćica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sutomišćica
Sutomišćica na karti Hrvatske
Sutomišćica
Sutomišćica
Sutomišćica na karti Hrvatske
Županija Zadarska
Općina/Grad Preko
Geografske koordinate
 - z. š. 44.096 N
 - z. d. 15.176 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 354

Sutomišćica je malo turističko naselje i lučica na istočnoj obali otoka Ugljana. Naselje je niknulo u lijepoj istoimenoj uvali 2 km udaljenoj od trajektnog pristaništa u Preku, a nalazi se između Poljane i Lukorana.

Jugozapadno od naselja nalazi se brdo Vela glava (238 m), odakle se pruža izvanredno lijep pogled na zadarski arhipelag i Ravne kotare. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi uzduž otoka. Sutomišćica nudi sigurno sidrište nautičarima i raspolaže vezovima u najmlađoj marini Zadarske županije. Lijepo obrađeni vrtovi u kojima se ističu stabla šipaka koji dozrijeva u rujnu, oko dana zaštitnice mjesta sv. Eufemije.

U Sutomišćici se nalazi poznati barokni ljetnikovac zadarske obitelji Lantana, iz 1686. Ljetnikovac s prostranim parkom i kapelom je primjer baroknoga dvorca venecijanskoga tipa. U njemu se vršila primopredaja dužnosti talijanskih namjesnika za Dalmaciju i Albaniju.

Župna crkva posvećena sv. Eufemiji spominje se 1349.; današnja barokna crkva sagrađena je 1679. Na oltaru sv. Jeronima vrsna barokna slika nepoznata venecijanskog majstora.


House icon.png Flag of Croatia.svg Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Sutomišćica treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.